DOC // Stoianoglo dă aviz NEGATIV proiectului de lege care ar permite DEMITEREA sa: „Se creează toate condițiile pentru a evalua procurorului general de câte ori se dorește, pentru ca acesta să fie COOPERANT”
Procuratura Generală (PG) a dat aviz negativ proiectului de lege care permite evaluarea procurorului general de către o comisie compusă din cinci membri delegați din partea președintelui R. Moldova, Ministerului Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și PG, iar ulterior demiterea acestuia, dacă pică această evaluare.
Potrivit PG, autorii proiectului de lege, care deja a fost votat în prima lectură de către Parlament, urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicarea directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului sau eliberarea înainte de termen din funcție a procurorului general.
„Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt la adresa procurorului general, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”, se arată în avizul acestei instituții.
CITIȚI și Vladislav Gribincea critică proiectul ministrului Litvinenco: „Un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”
Totodată, în aviz se precizează că „se creează toate condițiile pentru a desfășura nestingherit evaluarea procurorului general oricând se dorește, pentru ca acesta să fie cooperant”.
„De reținut că evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o dată în an, însă proiectul nu specifică cât timp se desfășoară evaluarea. Astfel, un procuror general care nu ascultă de organele politice, poate fi hărțuit continuu”, se mai arată în avizul negativ al PG.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură ar urma să fie votat în lectură finală pe 24 august curent, potrivit deciziei de marți a Biroului permanent al Parlamentului.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”