DOC // Președinta Maia Sandu cere inițierea procedurii de EVALUARE a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo: NU ar acționa în interesul cetățenilor R. Moldova
Președinta Maia Sandu solicită inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Sesizarea șefei statului a fost transmisă astăzi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
„Am transmis astăzi CSP o sesizare prin care am cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Decizia de a iniția procedura de evaluare e determinată de necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de procurorul general suspendat”, a precizat șefa statului.
Potrivit președintelui R. Moldova, instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății.
„Cetățenii cer să se facă dreptate. Cetățenii nu vor o procuratură care asistă neputincioasă când statul este devalizat. În calitate de președinte, îmi doresc ceea ce își doresc oamenii: legea să fie respectată, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați corespunzător”, a conchis Maia Sandu.
Șefa statului arată în sesizarea către CSP că Procuratura Generală înregistrează lipsă de progrese dosarul fraudei bancare, nu ar fi investigat în mod efectiv cazul privind deportarea profesorilor turci din R. Moldova și nu ar acționa în beneficiul cetățenilor R. Moldova.
Menționăm că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat de drept din funcție pe 5 octombrie curent, când a fost reținut într-un dosar de corupție pe numele său.
Mai exact, procurorii anticorupție îi impută lui Stoianoglo cinci capete de acuzare, acuzându-l de favorizare a unui grup criminal.
Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu și acuză guvernarea că vrea să preia conducerea Procuraturii Generale.
Amintim că noua guvernare a modificat, în august curent, Legea cu privire la Procuratură prin care a fost instituit un mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.
În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.
Performanțele procurorului general ar urma să fie evaluate anual de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, după sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.
Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”