06:21:29 22.11.2024
Stiri

DOC // Dovezile care ar DEMONSTRA că Stoianoglo ar fi facilitat spălarea a peste 22 de MILIARDE de dolari prin intermediul instanțelor din R. Moldova. Cine ar fi autorul AMENDAMENTULUI și cum a fost promovat în Parlament

Actualitate 11.10.2021 10:53 Vizualizări10478 Autor: Ziarul National
DOC // Dovezile care ar DEMONSTRA că Stoianoglo ar fi facilitat spălarea a peste 22 de MILIARDE de dolari prin intermediul instanțelor din R. Moldova. Cine ar fi autorul AMENDAMENTULUI și cum a fost promovat în Parlament realitatea.md


Președinta Comisiei parlamentare „Laundromat”, Inga Grigoriu, a prezentat un set de documente care ar demonstra că sintagma „având efect suspensiv”, care a permis spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor din R. Moldova, a fost propus de fostul șef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupție (actualul Centru Național Anticorupție), Viorel Chetrari. Ulterior, acest amendament ar fi fost promovat de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, fără solicitarea avizului Guvernului.

Fosta deputată a povestit pas cu pas cum a apărut amendamentul la Legea spălării banilor, care a deschis larg porțile pentru spălarea miliardelor rusești. „Unul dintre capetele de acuzații aduse procurorului general se referă la abuzul în serviciu. Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat”, care a activat în legislatura precedentă, a identificat că în 2011 au fost operate modificări legislative anume pentru această operațiune. Astfel, introducerea unui amendament – „având efect suspensiv” - a permis spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin R. Moldova.

CITIȚI și Procurorul Victor Furtună oferă DETALII despre infracțiunile care ar fi fost comise de Stoianoglo și raționamentul pentru care solicită 30 de zile de AREST: „S-a constatat că a favorizat un grup criminal organizat…”

La momentul elucidării acestui aspect, din arhiva Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au fost ridicate actele aferente la modificarea legii privind spălările de bani din anul 2011, în ambele lecturi. Astfel s-a descoperit că autorul amendamentului este CCCEC-ul (CNA actual), ce nu avea drept de inițiativă legislativă, conform Constituției. Totodată, a fost solicitată și opinia Direcției generale juridice a Parlamentului, iar răspunsul îl găsiți atașat.

Citește și: Alexandr Stoianoglo, plasat în AREST la domiciliu pentru 30 de zile: „Unicul scop este înlăturarea mea din funcție”

Comisia „Laundromat” a adresat o solicitare suplimentară către CNA în vederea identificării funcționarului din cadrul instituției care a înaintat, în anul 2011, amendamentul menționat, însă, documentul a fost distrus între timp de către instituție”, informează Inga Grigoriu.

CITIȚI și OFICIAL // Procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost REȚINUT pentru 72 de ore: Patru capete de acuzare pe numele acestuia. „A revenit statul capturat”

Pentru a afla mai multe detalii, șefa Comisiei „Laundromat” susține că a început să caute răspunsurile în Parlament.

„Astfel, a fost descoperită o scrisoare din data de 31 martie 2011, cu Nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, prin care înaintează președintelui Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică introducerea pentru lectura a doua a sintagmei „avânt efect suspensiv”. Astfel, am descoperit autorul amendamentului.

La data de 1 aprilie 2011, prin semnătură, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică solicită să fie anexată scrisoarea la dosar.

Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat” nu a constatat faptul că președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a solicitat opinia Guvernului cu privire la aceste modificări/propuneri, deoarece dumnealui a refuzat să ne prezinte careva răspunsuri. Nici Viorel Chetraru nu a oferit răspunsuri la scrisorile formulate de Comisia „Laundromat”.

Cert este că nu a existat avizul sau propunerea Guvernului privind introducerea în lectura a doua a amendamentului „având efect suspensiv”, iar CCCEC (CNA actual al cărui șef era Viorel Chetraru), conform Constituției, nu avea drept de inițiativă legislativă. Astfel, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, nu putea introduce acest amendament fără consultarea Guvernului.

De menționat faptul că scrisoarea Nr. 13/1217 din 31.03.2011, înaintată Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică de către șeful CCCEC, Viorel Chetraru, nu a fost găsită în arhiva Comisiei de fond, ci a fost găsită în altă arhivă a Parlamentului. Astfel, unul dintre consultanții de atunci ai Comisiei de fond s-a îngrijit de acest detaliu, intuind că peste câțiva ani această scrisoare vă prezenta un interes sporit”, a punctat Inga Grigoriu.









Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md