DOC // CSE îi blochează pe oamenii lui Șor. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat NU vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie: „Nu vom admite ca membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”
Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor, care au fost menționate ca argument de Curtea Constituțională la declararea neconstituționalității partidului, nu vor avea dreptul să participe la alegerile locale din 5 noiembrie. Decizia a fost luată în această dimineață de Comisia pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
„Azi a fost adoptată decizia CSE din 4 octombrie 2023 prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel. De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.
Astfel, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor, care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții. Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a declarat premierul Dorin Recean.
Amintim că Înalta Curte, prin voturile judecătorilor Serghei Țurcan, Vladimir Țurcan și Domnica Manole, a declarat neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor unui partid politic scos în afara legii la alegerile organizate în R. Moldova. Astfel, membrii Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, au primit undă verde să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele programate să aibă loc în următorii cinci ani.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor