DOC // Comisia de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar cere Procuraturii Generale pornirea unui DOSAR PENAL. Este vizat ex-premierul Iurie Leancă
Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a înaintat astăzi un demers la Procuratura Generală prin care cere pornirea unui dosar penal.
„După audieri de azi, Comisia de anchetă a decis, chiar până la întocmirea raportului final, să înainteze la Procuratura Generală primul demers privind deschiderea unui dosar penal”, a declarat Slusari.
„Solicităm pornirea urmăririi penale în conformitate cu art. 328, alin. (3) și art. 329, alin. (2) al Codului Penal pe acțiunile/inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică, inclusiv pe numele fostului prim-ministru Iurie Leancă, pentru punerea în aplicare de către aceștia a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii Moldovei, ținând cont de repercusiunile grave, care au urmat pentru sistemul bancar al R. Moldova”, a adăugat deputatul.
De precizat că Iurie Leancă a fost audiat astăzi la Comisia de anchetă condusă de Slusari. După ce a ieșit din cabinet, ex-premierul a declarat jurnaliștilor decizia prin care s-a oferit Băncii Naționale garanţii de stat pentru acordarea creditelor de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a fost singura soluție pentru a salva depunerile cetățenilor în cele trei bănci.
„Dacă nu se făcea chestia aceasta, atunci cetățenii, cei 500 de mii, își pierdeau depunerile. Se făceau deja, la insistența instituțiilor financiare cu Banca Națională și cu Ministerul Finanțelor, exerciții de simulare ce se întâmplă în cazul în care cade banca. Asta a fost tot ce am putut atunci face. Să stingem focul și după aia să intervenim pentru a remedia, a recupera banii și a pedepsi pe cei vinovați", a spus Leancă.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova
Rezultatele studiului de fezabilitate pentru construcția celei de-a treia linii electrice între R. Moldova și România, Strășeni – Gutinaș, vor fi gata la începutul anului 2025