Descinderi la foști factori de decizie de la Aeroportul Mărculești, într-un dosar PENAL de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul depășește 10 MILIOANE de lei
Procurorii și angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins în această dimineață la foști factori de decizie de la Aeroportul Mărculești, într-un dosar penal de evaziune fiscală și spălarea a banilor. Perchezițiile au avut loc la mai multe adrese din Chișinău și Bălți.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în dosar este vizată conducerea Aeroportului Mărculești de până în anul 2018. La întreprinderea de stat au avut loc delapidări de proporții, iar oamenii legii estimează că ar fi vorba de pagube estimate la peste 10 milioane de lei.
În cadrul documentării s-a stabilit că, în perioada anilor 2012 - 2018 unele companii care prestau servicii pentru aeroport erau afiliate unor factori de decizie de la întreprindere. Mai mult, șefii de atunci au încercat să șteargă toate urmele. „Pentru ca ilegalitățile să nu le fie deconspirate, un alt membru al conducerii a sustras din birourile angajaților acte importante, care nu au putut fi arhivate ulterior”, subliniază procurorii.
Aerodromul de la Mărculeşti funcţionează din 1957 ca aerodrom militar de primă clasă. În 2004, fosta bază de aviaţie militară a Flotei Mării Negre a URSS, situată în apropiere de Bălţi, în nordul R. Moldova, a primit statutul de aeroport civil, iar în 2008 autorităţile moldoveneşti au decis crearea unei zone economice libere pe baza fostul aerodrom militar.
În prezent, flota de aviaţie a aeroportului internaţional liber Mărculeşti include şase elicoptere MI-8, un elicopter MI-2, un elicopter Robinson, două avioane AN-72, un AN-26, YAK-18, PIPER PA28, Cesna-150 şi două avioane BEECH 95B55. În total, aeroportul are aproximativ 50 de angajaţi.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale