DECIS: Domnica Manole și Vladimir Țurcan, judecători la Curtea Constituțională din partea Parlamentului. Vor revizui decizia Înaltei Curți cu privire la LIMBA ROMÂNĂ?
Fosta judecătoare Domnica Manole și deputatul socialist Vladimir Țurcan au fost numiți astăzi, cu votul a 54 de deputați, în funcțiile de judecători ai Curții Constituționale din partea Parlamentului.
Democratul Andrian Candu a întrebat cum au fost selectați cei doi candidați, iar socialistul Vlad Batrâncea a declarat că legislația nu stabilește modalitatea de alegere a judecătorilor, acest lucru fiind lăsat pe seama majorității parlamentare.
Candu a mai remarcat că cele două persoane au afiliere politică, fiind și candidați la alegeri din partea unor partide, iar Bătrâncea i-a răspuns că în componența trecută a CC au fost trei ex-deputați democrați.
Bătrâncea s-a arătat sigur că Manole și Țurcan vor fi „independenți” în activitatea lor la CC și se vor subordona „doar Constituției”.
„PD a fost acuzat că a numit în funcție profesioniști, dar care au avut o afiliere politică. Partidele din actuala majoritate au spus că vor fi altfel, că nu vor numi în funcții persoane afiliate”, a adăugat Candu, acuzând majoritatea parlamentară că nu ar acționa „transparent”, mai ales că au organizat un concurs și alții au fost câștigătorii.
Deputatul Denis Ulanov a amintit că Domnica Manole a luat un punctaj mai mic decât alte persoane la concursul anterior organizat de Comisia juridică, pentru numiri și imunități: „Acest lucru arată pregătirea profesională a doamnei Manole. De ce ați ales un candidat cu un punctaj mai mic?”.
„Mulțumesc, dle Batrâncea, puteți să nu răspundeți”, l-a salvat președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi pe colegul ei de partid.
Și democratul Vlad Cebotari s-a interesat cum unul dintre candidați „a trecut filtrele guvernării”, după ce a fost văzut cum consulta părțile într-un dosar când era judecător, ar avea carențe în declarațiile de avere și a picat toate concursurile pentru judecător la CC de la Guvern, Parlament și CSM, fiind vorba de Domnica Manole.
„Candidatul la care vă referiți nu are probleme cu legea”, a replicat Bătrâncea.
Fostul premier Pavel Filip a amintit că unul dintre candidați, Vladimir Țurcan, s-a declarat împotriva deciziei CC din decembrie 2013, care a stabilit că limba oficială a R. Moldova este română, și l-a întrebat pe acesta dacă va iniția revizuirea deciziei și ce limbă vorbește.
„Procedurile de revizuire sunt prevăzute de legislație și revizuirea nu depinde de mine. Eu vorbesc limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tata”, a răspuns Țurcan, adăugând că dânsul a propus în anul 1989 ca limba oficială a R. Moldova să fie numită „moldovenească, în paranteză identică cu cea română”.
Domnica Manole nu a vrut să răspundă la întrebarea în ce limbă vorbește, dar a promis că în activitatea sa la CC se va conduce „doar de lege și Constituție”.
Imediat după numirea în funcție, în sala Parlamentului a venit președintele Igor Dodon și toți cei șase judecători noi la CC au depus jurământul - Vladimir Țurcan, Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan și Eduard Ababei.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”