Curtea Constituțională a DECIS. Dacă Dodon nu semnează decretul de numire a unui MINISTRU, atunci DECRETUL va fi semnat de Candu sau premierul Filip


Curtea Constituțională a decis, astăzi, că președintele R. Moldova nu are drept de veto în ceea ce privește numirea în funcție a unui membru al Cabinetului de Miniștri, propus de prim-ministru.
Potrivit Curții, în cazul în care președintele republicii nu dorește să semneze decretul de numire a unui ministru, atunci intervine prevederea din legislație potrivit căreia șeful statului nu poate să-și îndeplinească funcția, iar interimatul îi revine spicherului în primul rând, iar apoi prim-ministrului.
Astfel, în cazul în care președintele Igor Dodon nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, atunci documentul va fi semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.
Citește și: Dodon anunță că NU va respecta CONSȚITUȚIA: „Eu nu voi primi jurământul lui Sturza și, prin urmare, el nu va putea să-și exercite funcția”
Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, cel care a pledat cauza Președinției la Curtea Constituțională, a declarat că nu este de acord cu decizia magistraților. Mai mult, acesta a precizat că pentru o asemenea decizie „se face pușcărie”.
Citește și: Președinția AMENINȚĂ judecătorii Curții Constituționale: „Hotărârile abuzive ale CC pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acțiuni care nu vor fi trecute cu vederea, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”
De menționat că a trecut aproape o lună de când premierul Pavel Filip a propus candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Șeful statului, Igor Dodon, a respins candidatura acestuia în două rânduri, chiar dacă o decizie a Curții Constituționale spune că președintele este obligat să semneze decretul de numire a unui ministru, în cazul în care premierul trimite repetat solicitarea.
Pentru a pune capăt acestui ping-pong, Guvernul a sesizat la 19 septembrie curent Curtea Constituțională. Executivul a cerut Curții să interpreteze articolului 98 alineatul (6) din Constituția R. Moldova, „în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării, în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru”.






































































