LISTĂ // Cursele CHARTER care vor fi ORGANIZATE în următoarele două săptămâni: „Avem un număr ENORM de solicitări. O să-i aducem pe toți acasă, dar o vom face DOZAT, ca să nu punem presiune pe sistemul medical”


În următoarele două săptămâni, Comisia pentru Situații Excepționale va autoriza mai multe curse charter, pentru a aduce acasă moldovenii blocați peste hoaterele R. Moldova. Persoanele care doresc să ajungă acasă trebuie să prezinte dovada că dețin polița de asigurare obligatorie de asistență medicală, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, în cadrul unui briefing de presă.
Ministrul a menționat că instituția pe care o conduce, prin intermediul misiunilor diplomatice acreditate în alte state, a colectat un număr enorm de cereri din partea moldovenilor care doresc să ajungă acasă. „Avem un număr enorm de solicitări. O să-i aducem pe toți acasă, dar o vom face dozat, să nu punem presiune pe sistemul medical în contextul pandemiei COVID - 19”, a precizat Țulea.
Ministrul a adăugat că în următoarele două săptămâni vor fi organizate mai multe curse charter, pentru a aduce acasă cetățenii R. Moldova. „Avem solicitări să organizăm curse de la Londra, Dublin, Madrid, Bruxelles, Varșovia, Lisabona, Milano, Paris, Moscova, Roma, Amsterdam sau Praga. Acestea sunt propunerile MAEIE pentru cursele charter. Aceste curse vor fi organizate în următoarele două săptămâni”, a subliniat ministrul Țulea.
De asemenea, oficialul a îndemnat cetățenii R. Moldova să se asigure că au polița de asigurare obligatorie de asistență medicală și să nu mai asculte de unii politicieni care spun că organizează curse charter: „Politicienii care s-au implicat în procesul de aducere a cetățenilor noștri au provocat haos. Cetățenii noștri trebuie să se informeze despre aceste curse de pe pagina web a MAEIE sau de la misiunile diplomatice”.
În ultimele zece zile, potrivit ministrului Țulea, MAEIE a contribuit la repatrierea unui număr-record de moldoveni. „Din Franța au fost repatriați 660 de moldoveni, Rusia – 840, Marea Britanie – 398, Turcia – 155, Italia – 180, Israel – 159, România – 115, Ucraina – 355, Germania, Polonia – 195 etc.”.









































































