Cum vor fi REPARTIZATE cele 600 de milioane de euro alocate de UE pentru R. Moldova. Maia Sandu îi răspunde lui Dodon de ce ajutorul vine acum: „Suntem într-o criză profundă”
O misiune a Uniunii Europene, în frunte cu directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere al UE, Katarina Mathernova, i-a prezentat astăzi președintelui Maia Sandu Planul de recuperare economică pentru R. Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro.
Șeful statului a menționat, în cadrul unei conferințe comune cu Katarina Mathernova, că banii vor veni doar dacă noul Parlament și viitorul Guvern vor avea o agendă reformatoare. Totodată, organele de drept, inclusiv Procuratura Generală, trebuie să obțină rezultate în anchetarea fraudei bancare.
Maia Sandu a explicat cum vor fi repartizate cele 600 de milioane de euro:
Pilonul 1: Gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică - 220 de milioane de euro;
Pilonul 2: Economia competitivă, comerțul și IMM-urile – 100 de milioane de euro;
Pilonul 3: Investiții în infrastructura – 230 de milioane de euro;
Pilonul 4: Educația și capacitatea de inserție profesională – 25 de milioane de euro;
Pilonul 5: Statul de drept și reforma justiției – 25 de milioane de euro.
„Acest plan de recuperare economică ne este oferit într-un moment greu pentru R. Moldova. Trecem prin criza pandemică și prin criză economică. Unele afaceri s-au închis, iar mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă. Suntem onorați că R. Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Înțelegem că aceste resurse se vor materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor statului. Trebuie dovezi clare că instituțiile statului sunt capabile să oprească corupția, sunt capabile să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri. Trebuie să ne asigurăm că agenții economici nu sunt hărțuiți de diferite instituții. Repet, lupta cu corupția și reforma justiției sunt principalele așteptări pe care le are UE”, a precizat Maia Sandu.
De asemenea, șeful statului a afirmat după întrevederea cu directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere al UE că o condiție pentru această asistență este și progresul în investigarea furtului miliardului.
„Pentru ca să beneficiem de această asistență, e nevoie și de implicarea și eforturi serioase din partea tuturor instituțiilor. În cazul investigării furtului miliardului e nevoie de aportul concret al Procuraturii Generale și, mai departe, al sistemului judecătoresc”, a subliniat președintele R. Moldova.
Maia Sandu i-a răspuns și lui Igor Dodon, care a sugerat că acest ajutor din partea UE ar fi un „gest electoral”.
„Acest ajutor vine când țara are nevoie cel mai mult. Suntem într-o criză economică foarte gravă. Puteți să verificați acest lucru în discuțiile cu agenții economici. Cu cât mai repede începem să implementăm acest program, cu atât mai multe afaceri vom salva, cu atât mai multe locuri de muncă vom salva. Și da, UE sprijină programe de reformă. UE sprijină R. Moldova și cetățenii ei dacă vor exista conducători responsabili, care să asigure și UE și cetățenii R. Moldova că acești bani nu vor fi furați și că se va face ordine inclusiv cu resursele interne. Dincolo de asistența externă care este foarte importantă și utilă, noi avem nevoie de resurse interne. Aceste resurse trebuie să ajungă în beneficiul oamenilor și nu în buzunarul cuiva”, a conchis Maia Sandu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania