CSP infirmă faptul că se va întruni în ședință, așa cum a anunțat Andrei Năstase: Această solicitare poate fi apreciată ca un element de PRESIUNE asupra Consiliului Superior al Procurorilor”
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) infirmă că astăzi, începând cu ora 10.00, se va întruni în ședință pentru a discuta sesizarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, împotriva procurorului general, Eduard Harunjen.
„În contextul informațiilor lansate în spațiul mediatic de către Andrei Năstase, ministru de Interne, privind derularea unei ședințe extraordinare a CSP, venim cu precizarea că pentru data de 9 iulie nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen. CSP este un organ independent, parte a autorității judecătorești, statutul și mandatul căruia sunt reglementate de Constituție, fiind a priori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”, se arată într-un comunicat de presă remis de CSP.
Totodată, CSP precizează că Andrei Năstase nu are niciun drept să ceară convocarea ședinței. „Infirmăm public declarațiile, potrivit cărora Andrei Năstase ar fi „cerut președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece niciun act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive. Acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra CSP”.
CSP subliniază că a manifestat deschidere cu privire la un dialog interinstituțional cu membrii Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului, inclusiv în formatul unui grup de lucru constituit ad-hoc, pe dimensiunea dezbaterilor referitoare la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură.
„Pentru argumentarea punctului de vedere al CSP cu referire la aceste amendamente a fost întocmit un aviz la adresa forului legislativ și, din această perspectivă, susținerea raționamentelor expuse reprezintă o preocupare instituțională firească, în scopul asigurării îmbunătățirii cadrului normativ. Având în vedere că Andrei Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament și, implicit, nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP. Astfel, în considerarea atribuției constituționale exclusive deținute, CSP reafirmă poziția sa de respingere a tuturor încercărilor, inclusiv a celor voalate, de atragere a instituției pe palierul politic”, se mai arată în comunicatul CSP.
De menționat că Parlamentul se va întruni astăzi în ședință, pentru a pune în discuție demiterea procurorului general Eduard Harunjen, care este spitalizat.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”