01:45:28 17.01.2025
Stiri

CSP a lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general: Procuratura Generală ar putea avea un șef cu puteri depline până la finele lunii mai curent

Actualitate 15.04.2024 14:49 Vizualizări991 Autor: Ziarul National
CSP a lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general: Procuratura Generală ar putea avea un șef cu puteri depline până la finele lunii mai curent

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inițiat luni un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al R. Moldova.

Decizia a fost luată la scurt timp după ce membrii CSP au modificat, în aceeași ședință, Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, pentru a nu mai repeta experiența ultimului concurs anulat, atunci când un membri CSP a depunctat arbitrar un candidat.

Astfel, în cazul în care anumite fișe de evaluare a candidaților la funcția de procuror general vor ridica semne de întrebare, iar membrul CSP vizat nu-și va argumenta punctajele oferite, acestea vor putea fi excluse din concurs prin votul majorității membrilor Consiliului.

Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până la 15 mai curent, iar candidații care vor întruni condițiile vor fi invitați la interviu în fața membrilor CSP.

CITIȚI și Interese meschine la CSP: Procuratura Anticorupție dezvăluie numele persoanei în interesul căreia ar fi acționat Olesea Vîrlan atunci când l-a depunctat „arbitrar” pe Ion Munteanu la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general

Doritorii de a ocupa funcția de procuror general trebuie să aibă, printre altele, experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului obținut în jurisdicția R. Moldova sau jurisdicție străină, inclusiv organizații internaționale, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală; să dețină cetățenia R. Moldova; să cunoască limba română; să aibă diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestuia, recunoscut de structura militară pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor etc.

Consiliul Superior al Procurorilor a anulat, pe 28 februarie curent, concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu. Vîrlan a recunoscut că ar greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, iar din acest motiv a votat pentru anularea concursului. Ulterior, sub presiunea opiniei publice, Olesea Vîrlan a demisionat, iar locul său a fost luat de Mariana Cherpec.

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că Olesea Vîrlan a acționat în interesul unei „persoane apropiate”, Andrei Roșca, acesta vrând să se răzbune pe Ion Munteanu pentru că nu l-a avansat în funcția de adjunct al procurorului general. Dacă va fi găsită vinovată de abuz de putere, Vîrlan riscă o amendă de până la 4 500 de lei, cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni până la un an.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md