00:48:14 07.01.2025
Stiri

Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost făcut PUBLIC. Vadim Ceban avertizează că RUȘII ar putea SISTA livrarea gazelor către R. Moldova

Actualitate 22.02.2022 13:02 Vizualizări5221 Autor: Ziarul National
Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost făcut PUBLIC. Vadim Ceban avertizează că RUȘII ar putea SISTA livrarea gazelor către R. Moldova

Contractul de furnizare a gazelor semnat pe 29 octombrie 2021 între conducerea „Gazprom” și „Moldovagaz”, inclusiv formula de calculare a prețului în perioada rece a anului, a fost făcut public de către portalul Anticorupție.md. Directorul „Moldovagaz” a condamnat această scurgere de informație și a avertizat că Rusia ar putea chiar să sisteze livrarea gazelor către republica noastră din această cauză.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze gaze, iar „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde de metri cubi de gaze. Dintre acestea 1,24 de miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF, este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.





Alte 70 la sută din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.

În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70 la sută - în baza prețului de piață.

Anexa arată și cazurile în care contractual poate fi reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la data de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring Finance”. Este vorba despre datoria ce urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești. Auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de „Gazprom”, notează sursa citată.

Contractul mai poate fi reziliat, dacă Acordul dintre guvernele R. Moldova și Federația Rusă privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare.

Contractul cu „Gazpromul” poate fi reziliat și din alte motive invocate de părți, inclusiv din cauza lipsei aprobărilor corporative a acordului privind reglementarea datoriei. Altfel spus, dacă consiliile societății Moldovagaz sau a concernului „Gazprom” nu vor aproba auditul, ce urmează a fi efectuat de către partea moldovenească, contractul de livrare a gazului poate fi reziliat.

„Gazpromul” poate rupe contractul dacă partea moldovenească nu va efectua la timp plățile pentru gazul livrat în partea dreaptă a Nistrului. Despre datoria părții stângi nu se vorbește nimic.

Este menționat că plățile pentru gaz vor fi efectuate până în luna mai în dolari americani iar după aceea - în euro.

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că va sesiza Procuratura Generală în legătură cu publicarea contractului, în condițiile în care e vorba de un document confidențial.

„Scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom”, dar și securitatea energetică a republicii. Mai simplu spus, publicarea în presă a Anexei nr. 19 la contractul principal poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze în R. Moldova. În calitate de președinte al Consiliului de Administrație al companiei „Moldovagaz”, voi face imediat demers la Procuratura Generală, cu cerere de a-i trage la răspundere pe cei care se fac responsabili de această scurgere de informație. În paralel, Departamentul de protecție corporativă al întreprinderii va efectua o anchetă internă, iar rezultatele vor fi transmise și procurorilor”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md