Compania „EME PARKLEITSYSTEM GmbH” solicită prejudicii de 200 de MILIOANE de euro
Compania austro-ungară „EME PARKLEITSYSTEM GmbH”, care a câștigat licitația privind administrarea parcărilor cu plată din municipiul Chișinău, amenință că va da Primăria capitalei în judecată și va cere 200 de milioane de euro drept despăgubiri, dacă acest contract va fi suspendat.
Anunțul a fost făcut astăzi de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, tot Chirtoacă a spus că respectivul contract, încheiat în decembrie 2015, a fost suspendat după arestările operate de ofițerii anticorupție într-un dosar legat de parcările cu plată din capitală. Printre reținuți, bănuiți de trucarea licitației în cadrul căreia a fost desemnată câștigătoare a proiectului compania austro-ungară, se numără și viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, care a semnat contractul respectiv fără aprobarea Consiliului Municipal Chișinău.
Dorin Chirtoacă a prezentat cronologic evenimentele, care au culminat cu arestarea viceprimarului Nistor Grozavu și a șefului Direcției transport al capitalei, Igor Gamrețchi.
„Istoria cu parcările cu plată a început prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 2 octombrie 2014. Consilierii municipali și viceprimarul de ramură s-au ocupat de acest concurs. Peste un an, la 6 octombrie 2015, a avut loc licitația, iar pe 20 noiembrie 2015 actele au fost prezentate în CMC spre aprobare. Decizia nu a mai fost aprobată și s-a mers în instanța de judecată. Curios este faptul că toți cei din comisie au dat punctaj maxim acestei companii. Ulterior, CNA a ridicat actele privind organizarea licitației și au apărut informații că viceprimarul Nistor Grozavu ar fi semnat contractul cu firma austro-ungară. Acum nu se știe dacă a semnat contractul sau proiectul contractului. Contractul propriu-zis e aici (l-a prezentat n.r.) și nu este semnat. Pe de o parte, legea prevede că un contract de parteneriat public-privat nu poate fi semnat dacă nu e aprobat de CMC, iar o hotărâre de Guvern prevede că viceprimarul de ramură, în cazul nostru, poate să semneze proiectul contractului. Acum urmează ca organele de drept să clarifice dacă a fost semnat contractul sau proiectul contractului”, a precizat edilul capitalei.
Potrivit sursei citate, firma austro-ungară a fost înștiințată că contractul a fost suspendat, iar răspunsul a fost foarte bizar. „Contractul a fost suspendat, pentru că există motive de forță majoră. Am primit ieri răspunsul de la compania austro-ungară. Ei spun că nu există motive de suspendare și că investigațiile care au loc acum nu-i vizează. Pentru mine e foarte stranie această atitudine și asta pentru că semnatarul contractului este și reprezentantul companiei austro-ungare. Ei nu consideră că anchetarea circumstanțelor semnării acestui contract e forță majoră. Probabil pentru că nu sunt anchetați ei trăiesc într-o lume paralelă. Mai mult, ei consideră că nu-s vizați în niciun fel în acest dosar. Ei mai spun că vor solicita prejudicii de 200 de milioane de euro, dacă acest parteneriat public-privat nu va mai avea loc”, a subliniat Dorin Chirtoacă.
Acum autoritățile municipale sunt puse într-o mare încurcătură, recunoaște primarul. Și asta pentru că, pe de o parte, sunt hotărâri judecătorești care dau câștig de cauză companiei respective, iar pe de altă parte există ancheta efectuată de CNA.
„Contractul va rămâne suspendat în continuare. Noi vom solicita să fie anchetat și celălalt semnatar al contractului. Să vină în fața anchetatorilor și să explice cu cine au aranjat licitația. Totodată, ne vom adresa la Curtea Supremă de Justiție. Să nu se întâmple ca ei să aibă câștig de cauză pe cauza civilă, iar pe cauza penală să răspundă altcineva. Să fie o oarecare ordine în acest sen. Ei (reprezentanții companiei n.r.) se fac că nu cunosc despre investigațiile organelor de drept. Ei trebuie chemați pentru a da explicații, dar nu să aibă pretenții de 200 de milioane de euro”, a conchis acesta.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”