CNA a CONFIRMAT calitatea de învinuit într-o cauză penală de CORUPȚIE al membrului CSM, Iulian Muntean. De ce informații nu au fost prezentate Comisiei „pre-vetting” și cine ar fi încercat să șteargă toate urmele
Centrul Național Anticorupție (CNA) a confirmat astăzi faptul că membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, figurează într-o cauză penală de corupție. Totodată, CNA a explicat prin intermediului unui scurt comunicat de presă că aceste „date suplimentare” despre Muntean au devenit cunoscute abia pe 19 septembrie curent, după ce acesta a fost numit de Parlament în calitate de membru al CSM.
Potrivit CNA, cineva ar fi încercat să șteargă urmele în ceea ce-l privește pe Iulian Muntean.
„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, CNA a informat imediat Comisia „pre-vetting” acele date suplimentare, care au devenit cunoscute pe 19 septembrie 2023.
În acest context, CNA a confirmat Comisiei „pre-vetting” calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicatul CNA.
Amintim că Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în CSM, care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023 și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, ar fi învinuit într-un dosar de corupție ce datează din anul 2018. Acesta se numără printre cei șase lectori ai Academiei de Studii Economice din R. Moldova, care ar fi estorcat mită de la studenți, în schimbul notelor.
Iulian Muntean s-a arătat, la rândul său, surprins de faptul că dosarul penal în care a avut în 2018 calitatea de învinuit nu a fost închis. Muntean susține că dosarul de corupție ar fi fost „fabricat la comanda regimului Plahotniuc” înainte de alegerile parlamentare din 2019, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.
„Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze, dacă nu ești de acord cu așa-numitele reguli ale regimului sau, de exemplu, dacă refuzi să te implici în campania electorală de partea PD”, a explicat Muntean.
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
DOC // Președinta Maia Sandu, salariu de 20,4 mii de lei: Are un apartament și trăiește doar din veniturile obținute de la Președinție
Asistență financiară de la ONU pentru cetățenii din stânga Nistrului care îngheață și stau prin întuneric în Transnistria, după ce Rusia le-a tăiat gazul: Anunțul președintei în exercițiu a OCSE