Ciocoi solicită CEC să-și revadă decizia: „Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”
„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară pentru buna organizare a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”, a declarat premierul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, în contextul deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a reduce numărul secțiilor de votare destinate diasporei.
„Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”, a precizat Ciocoi.
Astfel, premierul interimar recomandă CEC să-și revizuiască decizia de sâmbăta trecută și să ofere dreptul la vot pentru cetățenii aflați peste hotare.
CITIȚI și Vladimir Șarban crede că CEC este obligată să-și REVIZUIASCĂ decizia privind numărul de secții de vot peste hotare: „În devizul estimativ al cheltuielilor, noi am indicat 150 de secții electorale”
„Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5 000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secțiilor de vot”, a conchis Aureliu Ciocoi.
Precizăm că mai multe partide protestează acum în fața CEC în legătură cu deschiderea a doar 139 de secții de votare peste hotare, exact ca la alegerile prezidențiale din anul trecut, când la unele secții de votare s-au creat cozi imense, iar unii moldoveni nici nu au apucat să-și exercite dreptul constituțional de a alege.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”