UPDATE // Șase angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, REȚINUȚI în această dimineață, fie de acasă, fie în timp ce se îndreptau spre școală. La unii au dărâmat ușa de la apartamente: „Nimeni nu știe unde i-au dus”
UPDATE // „Sper că în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci, pentru că din comunicatul lor rezultă că de o condamnare la CtEDO scăpăm doar dacă cei expulzați nu se vor adresa”, a comentat secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu.
UPDATE // Avocații angajaților de la liceele „Orizont” se îndreaptă acum spre sediul SIS. Aceștia vor cere să li se permită întrevederi cu clienții și să li se pună la dipoziție documentele în baza cărora s-a decis expulzarea lor din R. Moldova.
UPDATE // Serviciul de Informații și Securitate anunță că șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul R. Moldova. Motivul invocat este că aceștia ar face parte dintr-o grupare islamistă.
UPDATE // „Nu cunosc situația, dar e firesc ca de acest lucru să se ocupe organele abilitate. Eu apreciez activitatea acestei instituții. Ceea ce vă pot spune este că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va întreprinde toate măsurile ca procesul de studii de acolo să nu fie perturbat”, a comentat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, pentru Ziarul NAȚIONAL.
UPDATE // Unul dintre avocații angajaților rețelei de licee „Orizont” reținuți în această dimineață, Nicu Frumosu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că în custodia organelor de drept au rămas pe moment patru persoane.
„Nu avem nicio informație unde au fost duși. Există riscul extrădării acestora în Turcia. Pe moment, nu avem niciun document oficial, nicio ordonanță, nimic. Suntem la Aeroport, unde am depus un demers către Poliția de Frontieră ca, în cazul în care cetățenii turci sunt aduși aici, să fie informați avocații”, ne-a spus Nicu Frumosu.
UPDATE // Profesorul reținut în această dimineață a fost eliberat.
CITIȚI și VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță
UPDATE // Numărul persoanelor reținute s-a ridicat la șase, după ce și directorul Liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga a fost reținut astăzi-dimineață. Până acum au fost reținuți directorul general adjunct, Hasan Karacaoglu, directorul Riza Dogan, Feridun Tufekci, director filiala Ceadâr-Lunga, Yasin Ozdil, responsabil de relații publice, Mujdat Celebi, director general adjunct, și profesorul Huseyin Bayraktar.
Cinci angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova de etnie turcă au fost reținuți în această dimineață de echipe formate din polițiști și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
Unii au fost luați în timp ce erau în drum spre școală, alții - direct de acasă, din fața copiilor, după ce au deteriorat ușile de la intrarea în apartamente.
Surse din cadrul rețelei de licee moldo-turce au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că adjunctul directorului general a fost reținut după un asemenea episod - cu deteriorarea ușii de la intrare, de față cu copiii care plângeau.
„Nimeni nu știe unde i-au dus și nici motivul acestor rețineri”, ne-au spus sursele noastre.
Menționăm că, la finele lunii martie curent, fusese reținut la Aeroportul Internațional Chișinău și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, Turgay Șen. Acesta a fost eliberat peste câteva ore, iar toți angajații celor cinci licee moldo-turce, originari din Turcia, au depus atunci cereri de azil politic în R. Moldova.
Autoritățile de la Chișinău ar urma să le ofere răspuns la aceste cereri timp de jumătate de an, adică în lunile septembrie-octombrie curent.
Menționăm că autoritățile din Turcia consideră că această rețea este finanțată de Fethullah Gulen, fostul aliat al președintelui Turciei, Recep Erdogan, stabilit în SUA, pe care îl bănuiește că ar fi stat în spatele loviturii de stat. În ultimii ani, în Turcia au fost arestate zeci de mii de persoane, bănuite de legături cu Gulen, iar autoritățile de la Ankara au făcut apel și la alte state să procedeze la fel și să extrădeze persoanele reținute în Turcia.
Fethullah Gulen a negat învinuirile lui Erdogan.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți