DOC // Certificatul VERDE devine OBLIGATORIU pentru accesul moldovenilor în orice spațiu comercial, cu câteva EXCEPȚII. Unde pot intra fără restricții persoanele care nu au certificatul COVID-19


Acces în centrele comerciale vor avea doar persoanele care vor prezenta la intrare, la fel ca și în alte state europene, certificatul COVID-19, numit și verde. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).
Certificatul COVID-19 înseamnă fie certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus, fie rezultatele negative ale unui test, fie certificat despre suportarea bolii în ultimele șase luni sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.
„Am consultat mediul de afaceri, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate ca să găsim un echilibru în capacitatea mediului sanitar de a face față următorului val și continuarea în siguranță a activităților socio-economice. O modificare majoră pentru a opri răspândirea necontrolată a noii tulpini Omicron o reprezintă obligativitatea de a prezenta certificatul COVID-19 la intrarea în orice spațiu comercial sau de deservire închis”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Ministra a subliniat că au fost prevăzute și câteva excepții. Astfel, cetățenii care nu au un certificatul COVID-19 pot intra în unitățile alimentare, farmacii, unitățile de comercializare a produselor alimentare, a produselor pentru animale de companie, de igienă, unități de vaccinare, bănci, instituții de creditare, furnizori de servicii poștale/curierat, asiguratori, case de schimb valutar. O altă excepție de a prezenta certificatul se va păstra absolut în toate gările, inclusiv în aeroport.
„Accesul în centrele comerciale se va face doar cu certificatul COVID, cu excepția cazului în care clientul merge în unități enumerate mai sus. Vom merge pe practica țărilor europene. Oricine dorește să cumpere haine, un parfum va trebui să prezinte acest certificat. A existat ideea ca să avem această prevedere doar pentru centrele comerciale, dar nu putem să discriminăm magazinele în funcție de spațiul în care se află. Ar fi o distorsiune a pieței libere. Totodată, se va reduce de la trei la două a numărului de persoane care pot intra împreună în spații comerciale, inclusiv în cele care prestează activități esențiale. Pentru a reduce circulația cetățenilor, mai ales la orele în care lumea e relaxată, activitatea în incinta unităților de alimentație publică (restaurante) va fi restrânsă în intervalul orelor 22.00 – 7.00 dimineața. Vor fi sistate și evenimentele private de orice fel”, a punctat Nemerenco.
Hotărâre CNESP cuprinde și o anexă cu instrucțiuni pentru asigurarea funcționalității instituțiilor publice, ținând cont de riscul potrivită căria mulți funcționari, inclusiv conducători, vor intra în izolare.









































































