Cei 14 comuniști transfugi, care în 2015 ar fi luat câte 300 000 de euro pentru a se alătura PD-ului lui Plahotniuc, scoși basma curată după trei ani de investigații. Procurorii au CLASAT dosarul
Dosarul pornit împotriva celor 14 deputați comuniști, care în 2015 l-ar fi părăsit pe Vladimir Voronin pentru sume cuprinse între 200 000 și 300 000 de euro, a fost clasat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală.
Potrivit instituției, urmărirea penală a fost pornită pe 28 octombrie 2019 de către procurorul general interimar Dumitru Robu, în temeiul unei bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de coruperea activă.
„Ulterior, la prezenta cauză penală au fost conexate alte 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție (coruperea pasivă și coruperea activă) privind pretinsele acțiuni ilicite ale 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din R. Moldova, care, potrivit unui denunțător, au transmis și primit sume cuprinse între 200 000 euro și 300 000 de euro, în perioada noiembrie - decembrie 2015, pentru ca să părăsească fracțiunea din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat. Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții nu au recunoscut vinovăția, negând comiterea faptelor prejudecabile incriminate”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.
CITIȚI și Cazul celor patru foști angajați ai BNM, achitați în dosarul „Laundromat”: Procuratura Anticorupție explică de ce NU va contesta decizia instanței în privința Emmei Tăbîrță, Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate
Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei comuniste Elena Bodnarenco, făcute publice încă în anul 2016. Deputata a decedat între timp.
„Aceste declarații nu au fost posibil de confirmat prin alte probe. Mai mult ca atât, martorul în cauză a decedat în 2022. Pe 29 decembrie 2022, în rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”, comunică Procuratura Generală.
Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați, mai anunță instituția.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”