CEC a decis să RENUNȚE la cele trei secții de votare din Corjova și municipiul Tighina, localități cu regim sporit de SECURITATE și necontrolate de autoritățile constituționale ale R. Moldova
Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis astăzi să excludă cele trei secții de votare, care urmau a fi constituite pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Este vorba de secțiile de votare din comuna Corjova, raionul Dubăsari, și din municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate.
Decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control și în vederea prevenirii și neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral.
„Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. În ceea ce privește celelalte secții de votare, Comisia a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții”, se arată în decizia CEC.
Astfel, CEC a dispus organizarea a 41 de secții de votare distincte pentru alegătorii din stânga Nistrului, cu una mai puțin decât la prezidențialele din toamna trecută.
Potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 de mii de cetățeni cu drept de vot ai R. Moldova.
Anterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), unele partide politice, dar și Asociației „Promo-LEX” și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu deschiderea a celor trei secții de votare.
„Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC 5 iunie 2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina. Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, una - în comuna Corjova, raionul Dubăsari, și celelalte două - în municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează SIS.
Decizia CEC a fost contestată în instanța de judecată, iar Curtea Supremă de Justiție a solicitat luni opinia Curții Constituționale cu privire la legalitatea deschiderii unor secții de vot pe teritoriul necontrolat de către autoritățile de la Chișinău.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2