Ieftinire și nu prea. Cât vor plăti cetățenii R. Moldova pentru gazele naturale, după ce ANRE va aproba noile tarife propuse de „Moldovagaz”
SA „Moldovagaz” a propus astăzi Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ca tariful la gaze pentru consumatorii finali să fie coborât la 12,20 de lei (fără TVA) pentru un metru cub sau cu 1,19 lei mai puțin decât actualul tarif.
Principalii factori care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.
Potrivit proiectului propus ANRE, în punctele de intrare în rețelele de transport noul tarif ar trebui să constituie 7 716 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 13,6 % mai puțin decât cel în vigoare; la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze noul tarif ar trebui să constituie 7 801 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 13,5 % mai puțin decât cel actual.
Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă se propune stabilirea tarifului la nivelul de 7 915 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 13,3%, la presiunea medie – 8 917 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 11,5% mai puțin. În cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici, se propune prețul de 12 200 de lei pentru o mie de metri cubi, în scădere cu 8,9%.
De menționat că tariful la gazele naturale a fost micșorat ultima dată pe 23 februarie curent. Actualmente, consumatorii casnici achită 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România