DOC, UPDATE // ADOPTAT în primă lectură! BĂTAIE în Parlament înaintea votului care ar face DREPTATE LIMBII ROMÂNE în legislația R. Moldova. Puterea: „Trădătorii”; Opoziția prorusă: „Anticipate”
UPDATE // Inițiativa legislativă care vizează schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română” a fost votată astăzi cu scandal, în prima lectură, de către 56 de deputați.
Astfel, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne”.
Autorii proiectului, adică marea majoritate a deputaților PAS, susțin că este vorba despre o inițiativă tehnică de modificare a Constituției, care rezultă din obligativitatea executării și implementării actelor Curții Constituționale.
Înalta Curte a stabilit încă în 2013 că prevederea conţinută în Declaraţia de Independenţă referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conţinute în art.13 al Constituţiei.
Deputații de la Chișinău s-au luat astăzi la bătaie în Parlament în timpul dezbaterilor care vizează inițiativa de a schimba sintagma „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română”.
În momentul în care deputata partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, explica esența inițiativei legislative care are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova, deputații comuniști și socialiști, care au lipsit până atunci de la ședință, au intrat în sală și au blocat tribuna centrală a Parlamentului.
Aceștia strigau, cu pancarte în mâini, „Rușine!”, „Moldova!”, „Demisia” și „Anticipate!”.
Deputații PAS au sărit în apărarea limbii române, scandând „Trădătorii!”.
La un moment dat, o deputată PAS a smuls o pancartă de la un coleg socialist, moment în care socialistul Bogdat Țârdea a fugit după ea pe scări și a agresat-o.
Imediat după vot, opoziția prorusă a plecat din nou de la ședință.
„Eu v-am spus că lor li se termină repede bateria. Au bifat, șefii i-au văzut, gata”, a comentat ironic spicherul Igor Grosu.
Deputata Veronica Roșca a explicat faptul că proiectul care prevede înlocuirea, în toată legislația Republicii Moldova, a sintagmelor „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” cu sintagma „limba română” a fost înaintat de marea majoritate a deputaților PAS și este un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale, care a stabilit în 2013 că prevederea conţinută în Declaraţia de Independenţă referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conţinute în art.13 al Constituţiei.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a explicat Veronica Roșca.
Prin aceeași inițiativă, parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.
La începutul ședinței Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect, catalogând inițiativa ca fiind o „aberație juridică”, fiindcă „o lege ordinară nu poate înlocui Constituția”.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni