Barometru socio-politic: România ajută cel mai mult R. Moldova, Klaus Iohannis - liderul din afară care se bucură de cea mai mare încredere în stânga Prutului și 42,5% dintre basarabeni ar vota Unirea
Cetățenii R. Moldova afirmă că România ajută cel mai mult republica noastră în prezent, iar dacă ne-am confrunta cu o situație similară cu cea a Ucrainei, tot din România ne-ar veni, în primul rând, ajutorul militar.
Datele Barometrului socio-politic, realizat de CBS Research, la comanda IDIS Viitorul, ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom, arată că 29,7% din respondenți spun că România ne ajută cel mai mult.
Totodată, 24,1% au indicat spre UE, 9% - spre Rusia, 6,7% - spre SUA etc.
În cazul în care R. Moldova ar fi atacată militar, ajutor ar veni din România - 20,8%, UE - 16,5%, SUA - 13,5%, NATO - 10,5%, Rusia (!) - 3,5% etc.
Potrivit aceleiași cercetări, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum pentru Unirea R. Moldova cu România, 42,5% s-ar pronunța pentru, numărul unioniștilor crescând constant din 2010, cu mici excepții, când doar 3% susțineau Unirea.
Totodată, mai mult de jumătate dintre cei intervievați, 50,9%, ar vota la un eventual referendum pentru aderarea la UE.
În cazul unui referendum de aderare a R. Moldova la NATO, 29,1% din cetățeni ar vota pentru, după ce în 2016 numărul acestora era de doar 11%.
Întrebați care sunt liderii străini în care au cea mai mare încredere, 35,4% au arătat spre președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului român l-a depășit pe liderul rus Vladimir Putin, anterior primul în topul respectiv.
Pe locul trei se situează președintele francez Emmanuel Macron - 34,5%, liderul ucrainean Volodimir Zelenski - 30,9%, Olaf Scholz - 29,7%, Joe Biden - 20,9% etc.
Potrivit aceleiași cercetări, dezvoltarea unor proiecte economice de succes pe ambele maluri ale Prutului, sporirea investițiilor românești în R. Moldova, integrarea agriculturii și industriei din R. Moldova în spațiul economic comun al României, precum și interconectarea energetică dintre cele două state sunt acțiunile care ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăți relațiile dintre Chișinău și București.
Sondajul a fost realizat în perioada 16 - 23 noiembrie curent, pe un eșantion de 1 015 respondenți (55% întrebați la telefon) și are o marjă de eroare de 3%.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"