Bălbâielile lui Dodon, după ce Curtea Constituțională a SUSPENDAT intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Rusia: „De fapt, noi nici nu ne grăbeam să-l promulgăm. Dacă nu veneau banii de la ruși, nu veneau nici de la FMI și UE”
Acordul de împrumut de 200 de milioane de euro contractat de la Federația Rusă „a trecut fulger” prin Parlament, fiind votat astăzi în două lecturi. Cu toate acestea, președintele Igor Dodon susține că nu s-ar fi grăbit să promulge acest acord, mai ales că „sunt întrebări, care au fost ridicate și urmau a fi clarificate”. Dodon a făcut aceste declarații după ce Curtea Constituțională (CC) a decis, joi-seară, să suspende intrarea în vigoare a Acordului de împrumut de 200 de milioane de euro.
„Suspendarea procedurii de votare nu poate fi, deoarece Acordul a fost ratificat de Parlament. Din câte înțeleg eu, CC a suspendat procedura de intrare în vigoare, de promulgare. Adică, eu să nu promulg mâine Acordul. De fapt, noi nici nu ne grăbeam să-l semnăm atât de urgent, pentru că acolo erau unele întrebări care au fost ridicate și urmau să fie clarificate niște detalii”, a spus șeful statului.
Potrivit șefului statului, ședința CC, în cadrul căreia urmează să fie decisă soarta Acordului de împrumut cu Federația Rusă, va avea loc marți.
„Argumente juridice și de constituționalitate, în opinia noastră, nu sunt (de a suspenda Acordul n.r.). Orice decizie luată de cineva trebuie asumată și argumentată. Acest acord înseamnă 1,7 miliarde de lei pentru construcția drumurilor, câte un milion de lei pentru fiecare sat. Dacă cineva vrea să-l anuleze, atunci să-și asume consecințele”, a declarat Dodon în această seară, în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova.
Igor Dodon a mai adăugat că, dacă nu dădeau rușii bani, atunci nu veneau cele 235 de milioane de dolari de la FMI și nici cele 100 de milioane de la UE.
„E clar că e neplăcut când se anulează un Acord negociat de Guvern, dar cine ia deciziile să și le asume. Dacă se anulează Acordul, atunci nu vor fi bani pentru drumuri, unele proiecte investiționale și sociale. Problema opoziției nu e creditul în sine, dar că e dat de ruți. Pe ei îi deranjează că am primit resurse și din Est, și din Vest. Pentru ei cu cât mai rău este, cu atât mai bine. Ei vor să nu fie bani pentru salarii, să provoace alegeri anticipate. Eu vă mai spun ceva. Dacă nu venea creditul de la Federația Rusă, nu venea nici de la FMI și nici de la UE. Banii de la FMI nu sunt suficienți, iar banii de la UE nu vor veni acum”, a adăugat acesta.
Referindu-se la demiterea lui Vladimir Țurcan din fruntea CC după ce dânsul a declarat în emisiunea sa de pe Facebook că i-a cerut acestuia explicații privind votul judecătorilor, Dodon a răspuns că acest lucru denotă faptul că socialiștii nu controlează Înalta Curte.
„Eu vreau acum să văd fața celor care spuneau că Dodon a luat sub control CC. Ceea ce se întâmplă acum denotă că socialiștii și Dodon nu controlează CC. Trebuie să vedem ce stă în spatele acestei decizii. Poate cineva încearcă să preia controlul politic asupra CC. Lucrul acesta nu va fi permis. Dacă vom vedea că cineva folosește CC ca instrument politic, așa cum a fost pe timpul lui Plahotniuc, atunci vom utiliza toate măsurile legale pentru a nu permite acest lucru”, a conchis Dodon.
Aproape 300 de cetățeni ai R. Moldova, repatriați din SUA
ORAR // MAEIE: Săptămâna viitoare vor fi repatriați încă 1 440 de cetățeni cu opt curse charter din Franța, Turcia, Cipru, Rusia, Norvegia, Marea Britanie și Italia
Flux de peste jumătate de MILION de persoane la frontieră, de la instituirea Codului galben de COVID-19 în R. Moldova: „Nu s-a reușit a stopa virusul”