Avocații din R. Moldova intră în GREVĂ GENERALĂ: Apărătorii au solicitat AMÂNAREA tuturor ședințelor de judecată, până când guvernarea nu renunță la „amendamentul Stamate”
Avocații din R. Moldova intră în grevă generală începând cu ziua de joi, 20 ianuarie, în semn protest față de un amendament la Legea cu privire la avocatură depus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prin care apărătorii vor fi lipsiți de imunitatea pe care o au. Decizia a fost luată acum în această seară de către Uniunea Avocaților din R. Moldova.
Potrivit deciziei, greva generală a fost declarată pentru perioada 20 – 24 ianuarie curent. Astfel, avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.
„Uniunea Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia juridica a Parlamentului cu textul: ,,percheziția la sediile profesionale ale avocatului, în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Admiterea de către plenul Parlamentului a propunerii Consiliului constituie temei de încetare a grevei”, a menționat avocatul Vladislav Gribincea.
Uniunea Avocaților din R. Moldova solicită Parlamentului R. Moldova să respingă amendamentul depus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prin care apărătorii vor fi lipsiți de imunitatea pe care o au. În acest sens, avocații din R. Moldova au declanșat grevă japoneză în perioada 18 - 19 ianuarie curent.
De menționat că Olesea Stamate propune abrogarea aliniatului II din art. 52 în care se arată că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.
Stamate susține că această modificare a legislației a fost adoptată „mai pe sub masă” și de aceea trebuie abrogată. „(Ne)surprinzător, această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante. Dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor”, a explicat luni deputata Olesea Stamate.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md