Avocat plătit de STAT pentru Șor, după ce apărătorii săi ar încerca cu insistentă să TERGIVERSEZE examinarea dosarului. Șase ședințe, inclusiv cea de astăzi, au fost amânate în baza cererilor depuse de avocații lui Șor, care au fost amendați
Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, va fi reprezentant la următoare ședințe de judecată, programate pentru 18 și 20 ianuarie 2023, de către un avocat plătit de stat. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Curții de Apel Chișinău, după ce șase ședinței au fost amânate în baza cererilor depuse de apărătorii lui Ilan Șor.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, în ședința de astăzi, 16 decembrie, care a avut loc la Curtea de Apel Chișinău, avocații lui Ilan Șor au depus trei cereri de amânare. Aceștia au motivat că au alte ședințe și că starea de sănătate nu le permite să fie prezenți. Acuzatorul de stat a analizat motivele invocate de către apărători și a solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților, deoarece cererile nu ar fi întemeiate.
Totodată, a fost informată Uniunea Avocaților despre „tergiversarea intenționată a ședințelor” de către apărătorii lui Șor.
Suplimentar, acuzatorul a solicitat și citarea în ședință a avocatului desemnat din oficiu. În rezultat, cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate amenzi de câte 1 500 de lei, precum și anunțarea avocatului din oficiu, cu obligarea ultimului de a lua cunoștință cu materialele ale cauzei până la următoarea ședință.
„Atragem atenția că, ședințele anterioare din data de 2 noiembrie 2022, 21 noiembrie 2022, 23 noiembrie 2022, 7 decembrie 2022 și 14 decembrie 2022, de asemenea, au fost amânate în baza cererilor avocaților lui Ilan Șor. În acest sens, s-a constatat tergiversarea intenționată a examinării cauzei din partea ultimilor”, comunică Procuratura Anticorupție.
Totodată, procurorii susțin că, în ședința din 28 octombrie 2022, partea acuzării și-a susținut apelul pe dosar și a finalizat invocarea probelor în susținerea acuzării.
„În aceeași ședință, instanța a admis cererea avocaților privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și a sesizat Curtea Constituțională. La momentul actual, cauza se află la etapa susținerii apelului din partea apărării, avocații continuând să depună cereri de amânare”, se mai arată în comunicatul remis de Procuratura Anticorupție.
Amintim că, în iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare într-un penitenciar cu regim semiînchis. Acesta a fost găsit vinovat de „cauzarea de daune materiale în proporţii mari proprietarului prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire” în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Procurorii spuneau că Șor ar fi prejudiciat Banca de Economii cu cinci miliarde de lei. Șor a pledat nevinovat și a atacat decizia în instanța superioară.
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale