„Avia Invest” va ATACA la CSJ decizia privind revenirea AIC în proprietatea statului: „Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Motivul rezilierii este absurd”
Compania „Avia Invest” susține că decizia de astăzi, 23 noiembrie, a Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) este ilegală și va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
„Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că, în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice (APP) și este încă acolo”, menționează „Avia Invest”, prin intermediul unui comunicat de presă.
Compania insistă că polița de asigurare este valabilă în baza unei decizii judecătorești și este inadmisibil ca o instanță de apel să decidă rezilierea contractului de concesiune.
„Consecințele viitoare ale unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată. Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”, se spune în comunicat.
CITIȚI și Aeroportul Internațional Chișinău REVINE în proprietatea statului: „Decizia e DEFINITIVĂ și executorie”
„Avia Invest” menționează că Guvernul R. Moldova ar fi obligat să restituie investițiile făcute în ultimii ani.
„Atragem atenția autorităților din R. Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro. Această sumă este confirmată prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021. Dorim să reamintim autorităților că decizia arbitrajului de la Stockholm privind presupusa lipsă de investiții este o fantezie și o încercare de a reda drept adevăr o minciună. Arbitrajul internațional nu a stabilit absența investițiilor, doar că investițiile efectuate nu se încadrau în vreuna dintre convențiile internaționale. Această decizie a fost atacată cu recurs.
Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 - restituirea necondiționată a tuturor investițiilor. „Avia Invest” nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor, a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lor”, conchide sursa citată.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2