Autoritățile stopează DEZMĂȚUL de la „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. A fost demarată procedura de revendicare a sumei de 3,3 MILIARDE de lei și SUSPENDAREA dreptului de vot pentru acțiunile deținute Tiraspol
Autoritățile statului vor demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul R. Moldova în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Această sumă trebuie să fie trecută în cont ca datorie a S.A. „Moldovagaz’’ către Agenția Proprietății Publice (APP). Decizia a fost luată astăzi, după ce Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale, precum și la întreprinderile înrudite.
Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni importante pentru remedierea deficienților identificate în rezultatul auditului. Astfel, va fi reinventariat patrimoniului depus de Guvern în calitate de cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și se va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de „Gazprom”.
Suplimentar, vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor SA „Moldovagaz” aferente patrimoniului retras de către acționarul din stânga Nistrului a R. Moldova, în caz de neasigurare în termeni proximi a restabilirii controlului SA „Moldovagaz” asupra patrimoniului situat în partea stângă Nistrului.
Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”.
Hotărârea Legislativului mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție. Totodată, este prevăzută aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.
Ministerul Energiei va demara, în comun cu APP, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea celor în proprietatea statului.
Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, vor analiza cadrul normativ aferent reglementării achizițiilor în sectorul energetic și vor propune mecanismele necesare pentru asigurarea efectuării achizițiilor direct de la producătorii bunurilor, aflați peste hotarele R. Moldova.
Principalii acționari ai „Moldovagaz” S.A. sunt compania rusă „Gazprom”, care deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice de pe lângă Ministerul Economiei - 35,33% din acțiuni, Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei - 13,44% din acțiuni. Restul acționarilor au cote mai mici de 5%.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor