Autoritățile centrale anunță că NU vor favoriza UTA Găgăuzia în raport cu alte localități din R. Moldova, după ce Înalta Curte a declarat neconstituțională legea care stabilește că restituirea TVA-ului se va face din bugetul autonomiei
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea legală potrivit căreia restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA) către agenții economici din Autonomia Găgăuză se face din bugetul entității autonome, în limita veniturilor disponibile. Astfel, Comratul va reține în bugetul propriu impozitele și taxa pe valoare adăugată, dar restituirea TVA-ului se va face din bugetul public național. Decizia a fost luată astăzi, în timp ce mai mulți cetățeni aduși din UTA Găgăuzia protestau în fața Înaltei Curți.
Promotorul legii declarate neconstituționale, deputatul Radu Marian, susține că decizia Curții Constituționale este bazată pe vicii de procedură și că va prezenta în scurt timp „o nouă lege”.
„Am luat act de decizia Curții Constituționale cu referire la legea cu privire la returnare a TVA către agenții economic locali din bugetul UTA Găgăuzia. Înțeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Țin să amintesc că proiectul de lege s-a aflat în Parlament timp de peste trei luni, timp în care proiectul de lege a fost consultat cu părțile implicate. Vom aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTA Găgăuzia se realizează la fel ca și în alte regiuni ale republicii – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă - bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a precizat președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.
În opinia lui Radu Marian, toate localitățile din R. Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadâr-Lunga sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale.
CITIȚI și Mai puține FACILITĂȚI pentru UTA Găgăuzia: TVA-ul destinat agenților economici din regiune, restituit din bugetul autonomiei, nu din cel național. „Vom face economii de 500 de MILIOANE de lei, care vor putea fi folosite de toți cetățenii”
„Vom avea un dialog constant cu reprezentanții din raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat, care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”, a punctat Radu Marian.
Citește și: CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia prorusă în ultimii cinci ani
Menționăm că, în ultimii cinci ani, din bugetul public național al R. Moldova au fost rambursați peste 640 de milioane de lei în calitate de TVA către agenții economici din UTA Găgăuzia, deși autoritățile de la Comrat au încasat TVA-ul de la aceștia.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”