Autoritățile au demarat procesul de auditare a datoriilor „Moldovagaz” în sumă de 720 de MILIOANE de dolari, revendicată de Federația Rusă pentru gazele livrate în R. Moldova
Autoritățile R. Moldova au demarat procesul de auditare a datoriilor pe care le-ar fi acumulat „Moldovagaz” către „Gazprom” din 1994 și până în 2016. Federația Rusă pretinde că R. Moldova (malul drept al Nistrului - n.r.) ar datora suma de 720 de milioane de dolari pentru gazul consumat, inclusiv penalități.
„Agenția Proprietății Publice a transmis astăzi spre publicare în Buletinul Achizițiilor Publice și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului”. Documentele vor fi publicate mâine”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Potrivit vicepremierului, o mare parte din datoria invocată de ruși este din anul 1994.
„O altă parte din datorie vine din perioada 2006-2009, iar alta - din perioada 2011-2015. În ultimii trei ani, trebuie să recunoaștem, nu au fost acumulate datorii. Noi ne punem întrebarea de ce nu s-a întreprins nimic pentru diminuarea sau excluderea acestor datorii. Ele au fost tot rostogolite și am ajuns în situația când nu mai înțelegem care sunt ele, cum s-au format. În acest sens, ne dorim un audit independent, ca să înțelegem ce s-a întâmplat. Reprezentanții „Gazprom” vorbesc despre o datorie de 720 de milioane de dolari. Rușii au insistat ca această cifră să fie inclusă în protocolul semnat de mine și Alexei Miller. Am spus că nu accept, până nu înțeleg cum s-a format. Dacă includeam acum această cifră, ulterior vor spune că am acceptat-o. Astfel, vor fi ridicate toate documentele de la „Moldovagaz” și se va vedea pentru ce au fost cheltuiți acești bani. Aceste datorii sunt pentru gaze sau pentru altceva. De ce „Moldovagaz” nu a putut să le plătească, dacă cetățenii au plătit? Având toate aceste calcule și dovezi, vreau să înțeleg dacă e vorba de 720 de milioane, 500 de milioane sau 100 de milioane”, declara anterior Spînu.
De partea cealaltă, directorul general de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, este convins că R. Moldova va fi bună de plată, iar auditul va demonstra datoria de 720 de milioane de dolari către gigantul rus.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"