VIDEO // Anchetă comună R. Moldova - Franța, cu asistența FBI: Patru persoane publice, implicate într-o schemă de manipulare a datelor INTERPOL, REȚINUTE. Mită de milioane de dolari
CONSTATARE // „Acești oficiali corupți au abuzat pozițiile lor pentru a oferi un serviciu care le-a permis unora dintre cei mai serioși criminali din lume să opereze, să călătorească liber și să evite detectarea de către organele de urmărire penală”
Ștergeau notificările roșii din baza de date a INTERPOL în privința unor criminali anunțați în căutare internațională în schimbul unor sume de milioane de dolari, iar unii infractori primeau ulterior azil în R. Moldova.
Patru persoane publice din R. Moldova au fost reținute marți, 4 iunie, în cadrul unei anchete desfășurate de organele de drept din R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat astăzi, într-un briefing de presă, că ancheta vizează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a șterge notificările roșii emise de INTERPOL în statele în care activează și a avertiza infractorii din diferite țări anunțați în căutare internațională.
Mita oferită în asemenea cazuri s-ar fi ridicat la milioane de dolari.
„Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul notificărilor roșii INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii ale acestora, prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA”, a dezvăluit Dragalin.
Aceeași sursă a anunțat că există probe potrivit cărora o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul notificărilor roșii.
„Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații”, a precizat șefa PA.
Procurorii și ofițerii din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat astăzi 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI, în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.
„În urma perchezițiilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală. (...) Până la momentul actual, patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore”, a mai afirmat șefa PA.
Veronica Dragalin nu a făcut publice numele persoanelor reținute și nici instituțiile în care acestea activează.
Menționăm că o notificare roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare, care se bazează pe o cerere făcută de o țară membră ce furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei notificări roșii.
Céline Guillet, șef adjunct al Parchetului Național Financiar din Franța: „Sunt încântată de succesul operațiunilor desfășurate astăzi”
„Din partea Parchetului Național Financiar, sunt încântată de succesul operațiunilor desfășurate astăzi de autoritățile moldovenești, cu sprijinul anchetatorilor francezi și al partenerilor noștri americani și britanici. În calitate de primii destinatari ai alertei INTERPOL cu privire la o schemă de corupție care amenință fundamentele acțiunii sale, am putut testa puterea mecanismelor de cooperare internațională și angajamentul exemplar al omologilor noștri din Republica Moldova. Vom continua investigațiile cu determinare”, a declarat Céline Guillet, șef adjunct al Parchetului Național Financiar din Franța.
Brian Lambert, director adjunct de investigații al Serviciului Secret al SUA: „Împreună, putem trage infractorii la răspundere pentru acțiunile lor”
„În cardul unei investigații, Serviciul Secret al SUA a descoperit Notificări Roșii INTERPOL care se aflau în posesia criminalilor. Am notificat INTERPOL, ducând la descoperirea acestei rețele de oficiali corupți. Serviciul Secret al SUA lucrează îndeaproape cu partenerii noștri internaționali de aplicare a legii pentru a împărtăși informații pentru a ne asigura că, împreună, putem trage infractorii la răspundere pentru acțiunile lor”.
Paul Foster, director Threat Leadership, Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie: „Acești oficiali corupți le-au permis unora dintre cei mai serioși criminali din lume să călătorească liber și să evite detectarea de către organele de urmărire penală”
„Acești oficiali corupți au abuzat pozițiile lor pentru a oferi un serviciu care le-a permis unora dintre cei mai serioși criminali din lume să opereze, să călătorească liber și să evite detectarea de către organele de urmărire penală. Ca parte a unei investigații comune în curs de desfășurare, NCA a descoperit probe care au identificat indivizi cheie și au dovedit că infractorii cibernetici beneficiau de acest serviciu. Colaborarea internațională este esențială pentru a perturba grupurile și organizațiile criminale care operează la scară globală. Această activitate, desfășurată împreună cu autoritățile spaniole, americane, moldovenești și franceze, arată că împreună avem un impact. Ne-am angajat să colaborăm cu partenerii noștri pentru a proteja Marea Britanie de efectele corupției, oriunde aceasta are loc în lume”.
Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL: „Peste 70 000 de persoane sunt supuse notificărilor roșii INTERPOL”
„Sistemele noastre robuste de monitorizare au identificat activități suspecte în legătură cu un număr mic de notificări roșii. Am luat măsuri imediate, inclusiv raportarea problemei autorităților din țara noastră gazdă, Franța. Peste 70 000 de persoane sunt supuse notificărilor roșii INTERPOL și, deși suntem încrezători în puterea sistemelor noastre, nu tolerăm utilizarea abuzivă de niciun fel. Apreciem eforturile autorităților implicate și vom continua să oferim sprijinul nostru deplin investigațiilor în curs”.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova