Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de URGENȚĂ la MAEIE: Explicații privind declarațiile AGRESIVE făcute de generalul-maior Rustam Minnekaev. Comandantul rus a fost pus la punct și de Biroul Politici de Reintegrare
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), după ce comandantul adjunct al Districtului Militar „Centru”, generalul-maior Rustam Minnekaev, a declarat că armata rusă intenționează să-și creeze un coridor în sudul Ucrainei, pentru a ajunge în Transnistria.
Minnekaev a spus că în stânga Nistrului s-ar înregistra cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă, care trebuie apărați.
„MAEIE a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest context, MAEIE a convocat Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației moldovenești.
Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că R. Moldova, conform Constituției sale, este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă.
Și Biroul Politici de Reintegrare a subliniat că declarațiile generalului rus nu doar sunt „inacceptabile, dar și neîntemeiate”. Mai mult, instituția a subliniat că, de fapt, Federația Rusă exercită controlul efectiv asupra regiunii și generalul rus s-ar contrazice.
„Pe teritoriul R. Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a R. Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
Reamintim că regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil R. Moldova. Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională.
La fel, prin art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între R. Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001 se recunoaște expres, că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială. De asemenea, accentuăm că R. Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
Declarațiile lui Minnekaev au fost criticate și de președinția polonă a OSCE: „Declarațiile prin care e amenință securitatea moldovenească sunt profund îngrijorătoare. Presupusa situație a populației vorbitoare de limba rusă nu poate fi folosită greșit, pentru a justifica acțiunile militare. Toate părțile formatului 5+2 trebuie să respecte suveranitatea și independența R. Moldovei”.
Misiunea OSCE în R. Moldova a completat: „OSCE Moldova monitorizează îndeaproape problemele populației de pe ambele maluri ale Nistrului și promovează toleranța și nediscriminarea tuturor grupurilor etnice. Evaluăm periodic situația și nu au fost înregistrate semne de discriminare a niciunui grup lingvistic”.
Este pentru a doua oară într-o singură săptămână când Vasnețov este chemat la MAEIE pentru a da explicații în legătură cu declarațiile făcute de oficialii ruși la adresa R. Moldova.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski