Ambasadorul R. Moldova la Moscova, CANDIDATUL majorității PSRM-ȘOR la funcția de premier
Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost desemnat de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR, dar și de deputații neafiliați Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc, să formeze noul guvern.
„De profesie este economist și cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în domeniul bancar și cel academic. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei și a condus pentru o scurtă perioadă Biroul Național de Statistică. Cariera sa politică a început cu alegerile parlamentare din 2014. Ca deputat PSRM, a fost numit secretar al Comisiei economie, buget și finanțe. Este activ și în domeniul diplomației parlamentare, fiind membru al Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre ale CSI, dar și al grupurilor de prietenie cu Federația Rusă, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Armenia”, își prezintă socialiștii candidatul.
Reprezentanții noii majorități parlamentare, formată din 53 de deputați, vor merge astăzi la Președinție și o vor informa pe Maia Sandu despre identificarea noului candidat la funcția de premier.
„Anunțăm constituirea unei majorități parlamentare și invităm președintele Republicii Moldova pentru consultări cu majoritatea la ora 12:00. Consultările pot avea loc la Președinție sau Parlament, la discreția președintelui țării”, a declarat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, socialistul Corneliu Furculiță.
De menționat că Vladimir Golovatiuc, autorul proiectului de lege privind anularea așa-zisei „legi a miliardului” (examinată astăzi de Curtea Constituțională n.r.) a fost numit în funcția de ambasador pe ultima sută de metri a mandatului de președinte al lui Igor Dodon. Până atunci, Golovatiuc a exercitat funcția de președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Dânsul, alături de majoritatea PSRM-ȘOR, a votat mai multe proiecte de lege controversate în ședința nocturnă de pe 16 decembrie 2020.
Citește și: Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”
Maia Sandu l-a desemnat, pe 16 martie curent, pe Igor Grosu la funcția de premier, după consultări separate cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare și după ce Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura. Socialiștii au contestat decretul prezidențial la Curtea Constituțională.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”