Activitatea comisiei parlamentrare care examinează dacă Fundația „Open Dialog” a Ludmilei Kozlowska a finanțat partide din R. Moldova, PRELUNGITĂ cu o lună: Motivul invocat
Majoritatea parlamentară a prelungit cu 30 de zile activitatea Comisiei parlamentare de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova şi legalitatea finanţării a unor partide politice din R. Moldova”, creată pe 4 octombrie curent.
Deputatul Igor Vremea a argumentat necesitatea exitenderii termenelor de activitate a acestei comisii de la o lună la două prin faptul că nu toate partidele cărora le-au fost expediate interprelări au trimis răspuns în Parlament.
Liberal-democratul Grigore Cobzac a ținut să sublinieze că majoritatea parlamentară a refuzat să prelungească termenele de activitate a unei alte comisii de anchetă parlamentare, creată anterior, cea care cerceta situația cu privire la schema circulației anabolizantelor.
Atunci când a fost creată comisia care vizează Fundația „Open Dialog”, democratul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii inițiativei, declara că Ludmila Kozlowska şi Fundaţia „Open Dialog” denigrează R. Moldova în exterior și ar exista indicii că finanțează unele partide din R. Moldova.
„Se observă o legătură bună de cooperare între Fundaţia „Open Dialog” și mai multe formaţiuni politice din R. Moldova - Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr din Moldova, Partidul Acţiune și Solidaritate, dar și un șir de politicieni, persoane vizate în mai multe dosare penale. Informaţiile apărute în spaţiul public indică faptul că parteneriatul menţionat ar implica și relaţii financiare, care sunt interzise de legislaţia R. Moldova. Relaţia dintre unii lideri politici cu Ludmila Kozlowska este de notorietate, în spaţiul public naţional fiind publicate mai multe fotografii cu Maia Sandu, Andrei Năstase și alţii, la evenimentele organizate de aceasta, în special la Bruxelles”, spunea atunci Sârbu.
Opoziția crede că actuala guvernare ar putea utiliza acest instrument pentru împiedicarea unor partide de a participa la alegerile parlamentare.
Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu are nimic în comun cu Ludmila Kozlowska și cu Fundația „Open Dialog” și că nu a încălcat legea atunci când a participat la un eveniment organizat la Parlamentul European cu suportul acestui ONG.
„Invitația de a merge la un eveniment public la Parlamentul European, în calitate de vorbitor principal din partea R. Moldova, a venit de la un grup de eurodeputați. Această guvernarea încearcă să ne discrediteze făcând referință la invitația care vine de la un europarlamentar și încearcă să ne interzică să mergem în afara țării. Orice o să decidă Parlamentul, eu abia aștept să fiu chemată acolo la audieri, pentru că am multe de spus. Sunt curioasă să văd ce inițiativa legislativă o să facă”, a spus politiciana.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania