Ulianovschi: „Chișinăul descurajează investițiile străine prin prelungirea stării de urgență. Asta denotă neprofesionalism în dialogul cu reprezentanții companiilor multinaționale”
Executivul de la Chișinău a decis miercuri să solicite Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile, iar acest lucru descurajează investițiile străine, consideră fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. În opinia fostului oficial, economia R. Moldova stagnează din cauza acestei decizii.
„Nu poate actul guvernării să fie exercitat ani de zile doar prin declararea stării de urgență, când realmente nu există în țară situații excepționale sau de război hibrid”, a declarat Ulianovschi recent, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
Fostul sef la diplomației moldovenești susține că actualmente „nu există război hibrid” în Republica Moldova, ci doar riscuri sau amenințări hibride, care, de altfel, au existat dintotdeauna de la independență încoace.
„Ținând cont de războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, noi ca țară vecină avem nevoie de instituții de stat și organe de forță care să contracareze aceste amenințări hibride. Din păcate, o parte din ele au existat și anterior, iar altele se vor face resimțite și în viitor sub o formă sau alta, dar nu este cazul ca demnitarii de stat din Republica Moldova să transmită aceste mesaje de sporire a măsurilor de securitate prin discursuri politice, adresări către națiune sau declarări de stări de urgență la infinit”, a punctat fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi.
Totodată, Ulianovschi s-a referit la impactul nefast și gradualitatea acestor declarații politice preluate în presa internațională, menționând că „potențialii investitori străini sunt descurajați să mai ajungă în Republica Moldova, dacă noi, ca stat, nu știm să dialogăm cu marile companii multinaționale.
„În septembrie 2022, Ambasada SUA la Chișinău a organizat vizita în Republica Moldova a reprezentanților celor 12 companii multinaționale, membre ale Asociației Oamenilor de Afaceri pentru Europa Centrală și de Est din Statele Unite, o vizită la care personal am depus eforturi, convingând conducerea acestor corporații să investească în Republica Moldova, chiar în contextul unui război în Ucraina, însă, din păcate, niciuna dina ceste companii multinaționale nu au mai ajuns să investească în republica noastră”, a declarat aceeași sursă, în calitatea sa de membru în Consiliul de Directori ai Asociației americane de business.
Ulianovschi a ținut să puncteze că actualul ministru de Externe, Nicu Popescu, a anulat întrevederea cu șefii corporațiilor americane cu doar câteva ore până la evenimentul planificat și confirmat anterior prin canale diplomatice, iar acest gest a fost greu de înțeles chiar și pentru Ambasadorul SUA la Chișinău: „Membrii delegației oamenilor de afaceri au simțit lipsa profesionalismului în domeniul de business corporativ urmare a discuțiilor avute la Președinție și Guvern”.
„Cumulativ, PIB-ul acestor corporații era de 200 de ori mai mare decât al R. Moldova. E adevărat, au fost întâlniri la Guvern și la Președinție, dar nu a existat niciun follow-up după acele discuții. Din păcate, așteptam câte o lună un răspuns pe e-mail”, a declarat Ulianovschi, punând la îndoială profesionalismul cadrelor din actuala clasă politică.
Precizăm că Tudor Ulianovschi a făcut declarațiile din poziția sa actuală de reprezentant al businessului internațional, el fiind prim-vicepreședinte al uneia dintre cele mai mari companii canadiano-americane în materie de energie regenerabilă și a bateriilor de stocare a energiei, fiind totodată și reprezentantul în Canada a companiei CATL – furnizorul principal de baterii pentru mașinile „Tesla”.
Treizeci de sportivi din R. Moldova vor participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vară, care vor avea loc în Germania
Diplomat rus: Rusia nu va ataca ţările NATO
VIDEO // Un copil de 7 ani, cu pluta la mijlocul unui iaz de la Ungheni, în pericol de înec: Operațiunea de salvare a fost filmată