Ulei de cocos // Miracolul din bucătărie: Utilizări neașteptate, beneficii pentru sănătate
Despre uleiul de cocos și beneficiile lui pentru sănătate ai auzit, cu siguranță. Uleiul de cocos este acum cea mai sănătoasă alegere în bucătărie. Fiind extrem de versatil, uleiul de cocos mai are și alte întrebuințări în gospodărie.
Utilizări în bucătărie
Bun pentru gătit
Este o grăsime excelentă pentru gătit datorită faptului că structura sa rămâne intactă când se încinge. Nu produce substanțe periculoase precum alte uleiuri de gătit.
Înlocuitor al untului
Înlocuiește untul în rețetele de prăjituri cu ulei de cocos. Schimbarea este benefică atât pentru cei care sunt adepții stilului vegan, cât și pentru cei care vor să reducă nivelul colesterolului.
Uleiul de cocos mai poate fi folosit și la sandwich-uri, în cafea sau în smoothie-uri pentru un plus de savoare și de grăsimi sănătoase.
Extraordinar pentru vegani
Uleiul de cocos este un ingredient cheie în dietele vegane datorită faptului că se solidifică la temperatura camerei și oferă o textură și un gust extraordinar.
Folosește-l pentru a face ciocolată
Amestecă trei părți egale de cacao, miere și ulei de cocos pentru un sos de ciocolată delicios. Dacă vrei poți bagă compoziția la frigider astfel încât să mănânci o ciocolată de casă absolut delicioasă.
Fursecuri raw vegan
Dacă vrei ceva bun care se prepară rapid, fără coacere, iată o rețetă delicioasă de fursecuri raw vegan. Amestecă o ceașcă de unt de arahide cu un sfert de ceașcă de ulei de cocos, pudră de cacao (după gust). Ține la frigider 30 de minute, apoi bucură-te de delicatese.
Beneficii pentru sănătate
Grăsimi sănătoase
Uleiul de cocos conține acizi grași cu lanț mediu, printre care: acid caprilic, acid lauric, acid capric. Pentru că aceste grăsimi se digeră treptat, vor conferi mai multă energie pe termen lung.
Uleiul de cocos este ușor de digerat, nu formează depozite de grăsime, are efecte antimicrobiene și antibacteriene, este procesat de ficat.
Tratează Alzheimerul
Pentru că este procesat de ficat, uleiul de cocos conferă imediat energie creierului. Compușii din uleiul de cocos ajută organismul să elibereze insulină și să confere o sursă suplimentară de energie pentru îmbunătățirea funcționarii creierului.
Reduce simptomele bolilor vezicii biliare și pancreasului
Compușii din uleiul de cocos îmbunătățesc funcționarea pancreasului și a vezicii biliare, reducând simptomele bolilor pe care acestea le pot avea.
Protejează rinichii
Uleiul de cocos curăță tractul urinar și vindecă infecțiile apărute la rinichi, grație proprietăților sale antibacteriene. De asemenea, apa de cocos ajută la hidratare și la grăbirea proceselor de vindecare în corp.
Reduce inflamațiile și artrita
Numeroase studii relevă faptul că uleiul de cocos virgin reduce inflamațiile și vindecă artrita, acționând că analgezic și antiinflamator.
Previne cancerul
Uleiul de cocos are două calități care contribuie la lupta împotriva cancerului. Corpii cetonici și acizii grași cu lanț mediu contribuie la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, prevenind dezvoltarea cancerului.
Potrivit unui studiu recent, uleiul din nuca de cocos este extrem de eficient în combaterea cancerului de colon. Oamenii de știință au studiat efectul acidului lauric din ulei de nuca de cocos (substanță care se găsește din plin în acest tip de ulei) asupra celulelor cancerului de colon. Cercetătorii au constatat că acest acid a fost capabil să distrugă aproximativ 93% din aceste celule canceroase, după 48 de ore de expunere. S-a constatat că acidul lauric acționează asupra celulelor canceroase pentru a le distruge în două moduri importante: în primul rând, aceasta a scăzut nivelurile de glutation în celule, apoi a crescut stresul de oxidare, condiții în care celulele canceroase au fost mai sensibile. Deși rezultatele preliminare ale acestui studiu sunt extrem de încurajatoare, oamenii de știință au recunoscut că mai trebuie făcute și alte studii asupra acidului lauric până când vor putea dezvolta un tratament pentru cancerul de colon.
Vindecă rănile
Uleiul de cocos poate funcționa ca un foarte bun demachiant, cremă hidratantă sau cremă cu factor de protective. Acizii caprilic și lauric reduc inflamațiile de la nivelul pielii, o hidratează atât la exterior cât și în interior, fiind excelent pentru toate tipurile de piele. De aceea, uleiul de cocos este indicat în cazul arsurilor, eczemelor, mătreții, dermatitelor și psoriazisului.
Citește continuarea AICI
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”