UE solicită autorităților de la Chișinău să RESPECTE recomandările Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt
Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să respecte recomandările și autoritatea Comisiei de la Veneția în privința proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din R. Moldova.
„Așa cum a subliniat Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat. Cu toate acestea, împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului că modificările propuse ridică probleme serioase în actualul context politic și că polarizarea existentă în jurul acestei inițiative legislative nu indică o consultare semnificativă și un amplu consens în rândul părților interesate”, se arată într-o declarație a Serviciului European de Acțiune Externă de la Bruxelles.
Sursa enumeră preocupările Comisiei de la Veneția privind riscurile de influență asupra candidaților și proiectarea circumscripțiilor electorale, pragurile excesive de reprezentare parlamentară în componenta proporțională și riscurile reprezentării necorespunzătoare în Parlament a minorităților și a femeilor.
„Având în vedere aceste preocipări și lipsa de consens asupra acestei inițiative legislative, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului că „o astfel de schimbare fundamentală nu este recomandabilă de data aceasta”. Revizuirea propusă, dacă va fi adoptată de Parlament și va fi implementată, va fi evaluată în lumina obligațiilor Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei. Reamintim că democrația și statul de drept sunt, de asemenea, în centrul Acordului nostru de asociere. În acest spirit, ne așteptăm ca autoritățile Republicii Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajăm Republica Moldova să continue și să aprofundeze cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și organele sale, abordând toate preocupările și recomandările”. se mai arată în declarația citată.
Menționăm că spicherul Andrian Candu și președintele Igor Dodon au anunțat că sistemul electoral din R. Moldova „va fi schimbat”, iar Parlamentul va lua în calcul doar „recomandările juridico-tehnice” ale Comisiei de la Veneția pentru lectura doua a proiectului care prevede trecerea la sistemul mixt.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi