UE și SUA vor ajuta în continuare R. Moldova să-și reformeze justiția: „Avem foarte multe persoane care doresc ca reforma să eșueze, însă cetățenii R. Moldova merită o justiție puternică și politicieni care să-și asume lupta cu corupția”
R. Moldova înregistrează unele progrese în reformarea domeniului justiției, însă lista cu acțiunile ce urmează a fi întreprinse este încă destul de mare, au remarcat marți, 19 septembrie, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, și Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, în debutul forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care a demarat la Chișinău.
Cei doi diplomați au reiterat faptul că UE și SUA vor ajuta în continuare R. Moldova să reformeze justiția și să consolideze statul de drept.
„Vedem o foaie de parcurs clară pentru reformarea justiției, lupta cu corupția”
Ambasadorul Janis Mazeiks a remarcat în debutul forumului care are loc la Chișinău faptul că realizările guvernării R. Moldova în domeniul justiției au fost impulsionate de acordarea statutului de țară candidat pentru aderare la UE, întrucât din cele nouă condiționalități majoritatea ține de statul de drept, reforma justiției, lupta cu corupția, implicarea cetățenilor în procesul decizional.
„Statul de drept, un sistem de justiție independent, puternic, necorupt reprezintă temelia pe care noi încercăm s-o reconstruim cu cele 27 state membre. Ne bucurăm că acest lucru este reflectat în prioritățile stabilite de Guvernul R. Moldova. Vedem că există o foaie de parcurs clară pentru reformarea justiției, lupta cu corupția și deja vedem unele rezultate, cele mai importante fiind finalizarea evaluării candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Noi acum suntem la etapa în care sunt analizate hotărârile atacate. De asemenea, a pornit procesul pentru crearea unei comisii separate pentru evaluarea unor anumiți procurori, reforma Curții Supreme de Justiție în conformitate cu standardele europene și a noului CSM, format din oameni integritatea cărora a fost evaluată pozitiv”, a declarat diplomatul UE.
Janis Mazeiks a adăugat că încă mai sunt multe acțiuni de realizat, precum reforma Procuraturii Anticorupție (PA), „pentru a ne asigura că eforturile se concentrează pe corupția de nivel înalt”, crearea noului tribunal anticorupție în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, finalizarea investigațiilor care vizează frauda bancară „atât pentru retragerea la răspundere a criminalilor, cât și pentru recuperarea activelor fraudate”.
Diplomatul a amintit declarațiile recente ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora „viitorul R. Moldova este în UE”, și și-a exprimat speranța că, în următorii ani, lista de realizări va fi mai mare, iar cea cu lucrurile au mai rămas de făcut – mult mai mică.
„SUA au fost și vor rămâne partenerul Dvs.”
Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat, la rândul său, că lipsa de transparență în justiție și procuratură a subminat încrederea oamenilor în judecători și procurori, însă această situația poate fi schimbată prin reforme.
„Avem foarte multe persoane care doresc ca această reformă să eșueze, însă cetățenii R. Moldova merită să aibă o justiție puternică și care să acționeze în conformitate cu legea, merită să aibă politicieni și funcționari care să-și asume angajamentul de a lupta cu corupția. Aceasta înseamnă instituții mai puternice, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Anticorupție. De asemenea, înseamnă implementarea în mod transparent a deciziilor Guvernului și a procedurilor de achiziție pentru a diminua șansele de mită, corupție. De asemenea, înseamnă abilitarea persoanelor implicate în reformă să monitorizeze întregul proces. Lucrurile devin mai complicate și mai urgente în contextul războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. O justiție independentă este temelia reformei anticorupție. Instanțe independente înseamnă hotărâri judecătorești care se bazează pe legi, nu pe opinii personale, aplicarea uniformă a legislației. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că liderii politici, la fel ca și alți actori, trebuie să fie trași la răspundere în instanțe, în cazul în care încalcă legislația”, a enumerat diplomatul american.
Kent D. Logsdon a adăugat că „SUA au fost și vor rămâne partenerul Dvs. în aceste eforturi, inclusiv pentru a asigura sprijin continuu prin intermediul USAID, Departamentului de Stat și al altor agenții”, pentru a consolida instituțiile de drept din R. Moldova și a spori accesul populației la justiție.
„Justiția trebuie să facă dreptate”
Prezent la deschiderea forumului, premierul Dorin Recean și-a exprimat dorința ca participanții la eveniment să propună soluții menite să încurajeze oamenii onești din justiție „să facă un pas în față”, astfel încât să scăpăm de „minoritatea coruptă” din sistem.
Șeful Guvernului a remarcat faptul că, atunci când merge la întâlnirile cu cetățenii în teritoriu, oamenii se plâng pe sistemul justiției, iar „acest sentiment de nedreptate se manifestă agresiv și oamenilor le vine să ia furca să meargă peste ei”.
„Nu Guvernul trebuie să facă dreptate, justiția trebuie să facă dreptate”, a declarat Dorin Recean, adăugând că Guvernul oferă instrumentele de autocurățire în sistemul judecătorilor și procurorilor.
Premierul a reiterat apelul către „minoritatea coruptă” din justiție: „E timpul să ne trezim și să facem această schimbare. În continuare noi avem criminalii care se află în stradă, iar cineva care a comis ceva minor – imediat arestat, băgat în închisoare pe următoarele 30 de zile. O mamă nu înțelege ce înseamnă circumstanțe atenuante pentru un șofer care a urcat beat la volan și i-a ucis copilul. (...) Chemarea mea este să revenim la normalitate”.
Menționăm că cea de-a cincea ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în perioada 19 - 20 septembrie, reunește actori din sectorul justiției, politicieni, societatea civilă și partenerii de dezvoltare pentru a identifica direcțiile de îmbunătățire a reformelor ce vizează justiția și lupta anticorupție din R. Moldova.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România