UE sancționează 33 de persoane și 2 entități în privința morții lui Navalnîi, condamnând uciderea lentă a opozantului rus de către regimul de la Kremlin
Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități legate de moartea subită, într-o colonie penitenciară strictă, a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi, decizia fiind luată în cadrul Regimului global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului al Uniunii Europene, informează un comunicat, citat de CaleaEuropeană.ro.
„Uciderea lentă a lui Aleksei Navalnîi de către regimul de la Kremlin este o reamintire brutală a disprețului total al acestuia față de viața umană. Sancțiunile de astăzi demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă și vocile independente din Rusia”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.
Noile liste includ coloniile penitenciare în care Aleksei Navalnîi a fost deținut din iunie 2022 până la moartea sa, colonia corecțională IK-6 și colonia corecțională de maximă securitate IK-3.
Ambele colonii sunt cunoscute pentru că exercită presiuni fizice și psihologice, izolare totală, tortură și violență asupra deținuților.
În ambele locuri, arată UE, Navalnîi a suferit abuzuri, inclusiv prin izolarea repetată într-o celulă de pedeapsă și tratamente crude, inumane și degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătății sale. Șeful IK-3, Vadim Kalinin, și diverși șefi adjuncți ai coloniei au fost, de asemenea, sancționați.
În plus, Consiliul a decis să includă membri ai sistemului judiciar, precum Andrey Suvorov, care l-a condamnat anul trecut pe Alekei Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în condiții inumane, pe Kirill Nikiforov, care a respins acțiunea sa împotriva IK-6 pentru a face apel la transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile, și Evgenia Nikolaeva și Natalia Dudar, care au emis o serie de hotărâri împotriva opozanților politici, inclusiv a domnului Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia.
Pe alte liste figurează funcționari de nivel înalt din sistemul penitenciar și din cadrul Ministerului Justiției care fie au fost responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Aleksei Navalnîi, precum și ale altor opozanți politici, fie nu au asigurat protecția drepturilor și libertăților omului și ale cetățenilor.
Odată cu listele de astăzi, măsurile restrictive în cadrul regimului global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului se aplică în prezent unui număr de 104 persoane fizice și juridice și 23 de entități din mai multe țări, scrie Calea Europeană.
Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul unei înghețări a activelor, iar furnizarea de fonduri sau de resurse economice, direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor, este interzisă. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie în UE.
UE continuă să condamne cu fermitate extinderea severă a legislației restrictive și reprimarea sistematică și tot mai intensă a societății civile și a apărătorilor drepturilor omului, precum și reprimarea continuă a presei independente, a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, a membrilor opoziției politice și a altor voci critice care activează pe întreg teritoriul Federației Ruse și în afara țării.
La 19 februarie 2024, în declarația Înaltului Reprezentant în numele UE cu privire la moartea lui Alekei Navalnîi, UE și-a exprimat indignarea față de moartea opozantului rus și a reamintit condamnarea sa repetată a otrăvirii acestuia și a acțiunilor motivate politic întreprinse împotriva sa, inclusiv încarcerarea și relele tratamente aplicate în sistemul penitenciar.
Acesta a subliniat că UE nu va precupeți niciun efort pentru a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru moartea sa și va impune sancțiuni suplimentare.
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice