UE pregătește strategia pentru eliminarea dependenței de gazele rusești, dar Ungaria și Slovacia ar putea complica demersurile

Uniunea Europeană intenționează să facă o mișcare importantă în cadrul politicii sale energetice. Bruxelles-ul explorează opțiuni legale care să permită companiilor europene să se retragă din contractele pe termen lung pentru aprovizionarea cu gaze rusești, fără a suporta penalități financiare, conform unui articol din Financial Times.
Surse europene indică faptul că Comisia are în vedere utilizarea clauzei de forță majoră. Aceasta ar putea deschide o cale legală pentru anularea acordurilor fără costuri suplimentare. Scopul principal este de a reduce veniturile energetice ale Rusiei, utilizate pentru finanțarea conflictului din Ucraina. În 2022, gazul rusesc constituia aproximativ 40% din importurile UE prin conducte. În prezent, acest procent a scăzut la 11%. Totuși, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au crescut, menținând o dependență economică riscantă.
Planul UE face parte dintr-o strategie mai vastă, care urmărește eliminarea completă a dependenței de combustibilii fosili ruși până în 2027. Totuși, această strategie întâmpină dificultăți din cauza intereselor divergente ale statelor membre. Ungaria și Slovacia, puternic dependente de gazele rusești, ar putea împiedica ajungerea la un consens.
Între timp, Statele Unite au devenit principalul furnizor de gaze lichefiate pentru Europa. Bruxelles-ul caută să formuleze o abordare comună, care să includă relațiile comerciale transatlantice, în lumina posibilelor tarife sugerate de fostul președinte Donald Trump. Un raport al think tank-ului Bruegel propune că impunerea tarifelor ar fi mai eficientă decât o interdicție completă, deoarece ar genera venituri și ar forța Rusia să scadă prețurile pentru a rămâne competitivă.
Deși UE le-a permis statelor membre să blocheze accesul gazelor rusești în porturi sau conducte, companiile încă se confruntă cu incertitudini din cauza lipsei unui cadru legal clar. Contractele sunt confidențiale și variabile, iar folosirea forței majore nu garantează o soluție juridică. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că strategia energetică revizuită ar putea fi dezvăluită „în trei- patru săptămâni”.











































































