18:42:16 18.12.2024
Stiri

FORUM // UE: „Este în interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea, actualul statu-quo nu poate dura le nesfârșit”; SUA: „Trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova, așa cum a cerut Guvernul de la Chișinău”

Actualitate 11.04.2024 11:39 Vizualizări1836 Autor: Ziarul National
FORUM // UE: „Este în interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea, actualul statu-quo nu poate dura le nesfârșit”; SUA: „Trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova, așa cum a cerut Guvernul de la Chișinău” IPRE

Integrarea europeană nu presupune soluționarea conflictelor înghețate, dar în cazul R. Moldova ar putea avea „și acest efect”, consideră Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentanta Uniunii Europene (UE) pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Reprezentanta UE a declarat astăzi, în cadrul Forumului de Reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chișinău, că menținerea de către Tiraspol a actualului statu-quo „nu este calea de urmat”, mai ales că 70% din produsele transnistrene sunt exportate pe piața UE.

„În cazul R. Moldova, UE își dorește să aibă un membru nou în interiorul său care să fie și sigur, și stabil. Este și interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea, actualul statu-quo nu poate dura le nesfârșit. Aderarea la UE și reintegrarea sunt procese diferite. Integrarea europeană nu este un proces de soluționare a conflictelor, dar ar putea avea și acest efect”, a declarat Dorota Dlouchy-Suliga.

Potrivit aceleiași surse, dacă Tiraspolul vrea să continue comerțul cu UE, trebuie să se adapteze la schimbările necesare și să respecte standardele europene.

„Este important ca în procesul de implementare a reformelor să nu se accentueze diferențele dintre Chișinău și Tiraspol. (...) În viziunea noastră, nu putem avea doar o singură instituție care să conducă reintegrarea, trebuie să fie implicate mai multe instituții care să acționeze coordonat”, a afirmat Dorota Dlouchy-Suliga.

CITIȚI și Vicepremierul Oleg Serebrian: Războiul din Ucraina a schimbat „calitatea” și „accentele” relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău, iar reglementarea conflictului transnistrean depinde acum de „mișcarea noastră în direcția UE”

În cadrul aceluiași forum, Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a atras atenția asupra faptului că Federația Rusă vrea să-și mențină influența și să scindeze în continuare societatea transnistreană, regiune afectată de dezinformare, la fel ca și R. Moldova, care a avut în trecut „lideri corupți care au subminat viitorul” republicii.

Potrivit diplomatului american, SUA sprijină independența și integritatea teritorială a R. Moldova și „trebuie să ajungem la situația în care trupele ruse să fie retrase, așa cum a cerut Guvernul” de la Chișinău.

„Trebuie să sprijinim regiunea transnistreană din punct de vedere umanitar, dar să nu uităm că Federația Rusă dorește să mențină prezența sa în regiune și să divizeze republica. Istoric, instrumentul principal al Rusiei a fost energia, dar R. Moldova a făcut un progres remarcabil în ceea ce privește diversificarea resurselor de energie. Ironic vorbind, această invazie la scară largă împotriva Ucrainei a ajutat R. Moldova să obțină independența energetică. (...)Totuși, avem o moștenire care a permis perpetuarea acestui conflict timp de trei decenii, dar trebuie să spargem acest ciclu al dependenței, pentru ca economia de pe ambele maluri ale Nistrului să înflorească”, a punctat ambasadorul american.

R. Moldova are nevoie de asistența comunității internaționale pentru a putea realiza reformele economice, să crească salariile și standardele de viață pentru a accede în UE. Începând cu februarie 2022, SUA a oferi peste 770 de milioane de dolari R. Moldova, a subliniat diplomatul.

Kent D. Logsdon a adăugat că SUA își să asumă să sprijine în continuare Republica Moldova, colaborând cu OSCE și cu alți parteneri, astfel încât R. Moldova să devină un stat european „mai stabil și mai prosper”.

Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova este organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md