21:15:09 12.04.2025
Stiri

UE discută un fond de apărare comun pentru a ușura povara datoriilor militare ale statelor membre

Actualitate 12.04.2025 13:28 Vizualizări396
UE discută un fond de apărare comun pentru a ușura povara datoriilor militare ale statelor membre

Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene au inițiat sâmbătă discuții pentru înființarea unui fond comun de apărare. Acesta ar achiziționa și deține echipamente militare, pe care le-ar închiria statelor membre contra cost. Scopul principal este de a crește cheltuielile de apărare fără a încărca bugetele naționale cu datorii noi. Fondul a fost anunțat de think-tank-ul Bruegel și vine ca răspuns la întrebările statelor membre despre finanțarea echipamentelor militare scumpe, având în vedere datoriile mari publice existente.

Proiectul este parte din eforturile UE de a se pregăti pentru un eventual atac din partea Rusiei. Guvernele europene realizează că dependența lor de protecția oferită de Statele Unite nu mai este suficientă. "Este un bun punct de plecare pentru discuții," a spus Joaquim Miranda Sarmento, ministrul de finanțe al Portugaliei. Numeroase state membre au confirmat suportul inițial pentru idee, specificând că implementarea tehnică ar fi posibilă relativ ușor, după modelul Mecanismului European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro.

Uniunea Europeană dorește deja să crească cheltuielile de apărare cu 800 miliarde euro în următorii patru ani. Aceasta prin relaxarea regulilor fiscale pentru investițiile în apărare și prin împrumuturi comune garantate de bugetul UE, deși aceste alternative sporesc datoria națională – aspect problematic pentru statele cu datorii mari. Propunerea Bruegel oferă o variantă prin care cheltuielile să rămână în afara bugetelor naționale.

FOND INTERGUVERNAMENTAL DESCHIS ȘI PENTRU STATE NON-UE Fondul ar putea fi înființat printr-un tratat interguvernamental și ar avea un capital semnificativ, care i-ar permite să acceseze piețele financiare. EDM ar permite aderarea și statelor non-UE, precum Marea Britanie, Ucraina sau Norvegia. EchipaEU mentele achiziționate nefiind parte din datoria statelor membre, datorită deținerii lor de fond.

EDM ar promova o piață comună europeană pentru echipamente militare, reducând astfel costurile și consolidând capacitățile comune. În prezent, achizițiile și producția de armament în UE sunt foarte fragmentate: cu cel puțin șapte tipuri de tancuri, nouă tipuri de obuziere autopropulsate și șapte tipuri de vehicule de luptă pentru infanterie. aceasta duce la costuri mari și reduce interoperabilitatea și economiile de scară.

"Trebuie să examinăm posibilitatea de a crea noi instrumente pentru a întări capacitățile de apărare ale Europei," a subliniat ministrul portughez. Fondul s-ar putea preocupa de așa-numiții "activatori strategici" – infrastructuri și echipamente militare scumpe necesare pentru operațiunile armatelor. Acestea sunt folos și de regula furnizate de SUA și includ sisteme de comandă și control, comunicații pe bază de satelit, arme avansate, sisteme de apărare aeriană, transport aerian mare, logistică maritimă și rachete. Documentul Bruegel sugerează că Europa are șansa de a-și reduce dependența militară față de SUA până în 2030, dar doar prin achiziții comune și crearea unei piețe unice de apărare, incluzând Marea Britanie ca actor cheie.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte