11:01:12 20.01.2025
Stiri

UE apropie malurile Nistrului. Noi proiecte de trei milioane de euro în R. Moldova

Social 22.11.2015 19:32 Vizualizări2939 Autor: Stela Mihailovici
UE apropie malurile Nistrului. Noi proiecte de trei milioane de euro în R. Moldova
Casa de cultură din Slobozia-Dușca

GRANT // Uniunea Europeană oferă trei milioane de euro pentru 19 proiecte de infrastructură socială inițiate în localități de pe ambele maluri ale Nistrului

Bătălie mare pentru granturile oferite de Uniunea Europeană pentru renovarea instituțiilor de menire socială din satele R. Moldova. Peste 130 de proiecte au intrat în cursă, iar 19 dintre ele au fost desemnate câștigătoare. Comunitățile vor primi bani europeni pentru reparația unor instituții medicale, culturale, de educație și sport în cadrul proiectului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” dezvoltat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Clădiri construite cu decenii în urmă vor renaște și vor schimba fața satelor, devenind mândria locuitorilor, susțin beneficiarii proiectelor.

Renovare după cinci decenii

Renumitul ansamblu de dansuri populare „Țărăncuța” din localitatea Slobozia-Dușca, Criuleni, care este premiantul diferitelor concursuri internaționale, va avea un spațiu modern pentru repetiții în clădirea Casei de Cultură din sat. Aceasta va fi transformată în Centru Cultural Regional, care va găzdui peste câțiva ani diverse festivaluri.

Uniunea Europeană este gata să ofere 178 de mii de euro, aproape patru milioane de lei, pentru reparația Casei de Cultură din Slobozia-Dușca. Urmează a fi schimbat acoperișul, va fi înlocuită tâmplăria, pereții exteriori vor fi termoizolați, iar pe interior va fi realizată o reparație capitală, inclusiv în sala festivă, care de ani buni are scaunele dărâmate, iar scena putredă reprezintă un pericol pentru cei ce urcă pe ea.

„Noi avem cinci colective artistice în sat: ansambluri vocale, de dansatori, fanfară, ansamblu de fluierași, în care sunt antrenate peste 160 de persoane. Școala de arte activează tot în Casa de Cultură. Iarna erau nevoiți să facă repetiții pe rând, pentru că se încălzeau doar câteva încăperi, iar în cadrul acestui proiect va fi înlocuit și sistemul de încălzire. Ansamblul „Țărăncuța” este cartea noastră de vizită și va putea în sfârșit să activeze fără probleme, să se pregătească mai bine pentru concursuri naționale și internaționale”, afirmă primarul localității, Sergiu Istrati.

Costume naționale pentru artiștii din Transnistria

Prin intermediul aceluiași proiect va fi achiziționat și un microbuz cu 21 de locuri pentru deplasările colectivelor artistice, iar partenerii din stânga Nistrului, care vin adesea la sărbătorile din Slobozia-Dușca, vor primi costume naționale.

Patru sate din Transnistria și cel din Criuleni au pregătit deja un plan de activități comun, care urmează a fi realizat după inaugurareaCentrului Cultural Regional.

Autoritățile locale speră că vor finisa reconstrucția până la sfârșitul anului 2018. „Suntem printre primii care am desfășurat licitația pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările și acum evaluăm ofertele”, a precizat primarul.

Condiții mai bune pentru pacienți

O altă localitate va realiza un proiect în domeniul sănătății. Din bani europeni va fi reparată capital Secția boli contagioase a Spitalului Raional Rezina. Aceasta se află într-o clădire separată construită în 1967, jumătate fiind în prezent avariată.

Patru milioane de lei vor fi utilizate pentru schimbarea acoperișului, tâmplăriei, rețelelor inginerești și electrice, întărirea și izolarea termică a pereților și reparația saloanelor pentru pacienți.

„Până acum, în secție se tratau anual circa 500 de pacienți. Numărul de paturi a fost micșorat, pentru că am închis partea avariată a clădirii. După renovare, vom putea activa la capacitate maximă și fluxul pacienților ar putea reveni la o mie pe an”, spune Maria Vrabie, șefa Secției boli contagioase a Spitalului Raional Rezina.

170 de mii de lei – contribuția autorităților locale

După renovare, în clădire vor fi deschise zece saloane cu două-trei locuri, dotate cu grupuri sanitare separate. Pacienții vor fi plasați în funcție de maladiile de care suferă pentru a evita interacțiunea între persoane din diferite grupuri de risc.

„Avem pacienți cu ciroze sau tuberculoză care trebuie tratați separat. De asemenea, un bolnav care este aproape de externare nu trebuie să se afle în salon cu unul care abia a venit la tratament”, a motivat Maria Vrabie.

Autoritățile locale vor veni cu propria contribuție în acest proiect și vor direcționa circa 170 de mii de lei pentru lucrările de renovare a secției Boli contagioase a Spitalului Raional Rezina inițiate cu suportul UE.

Responsabilii de proiect au anunțat deja licitația pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările, iar angajații secției speră să fie „la casă nouă” până la Ziua lucrătorului medical, care va fi sărbătorită pe 19 iunie.

„Viața oamenilor se va schimba”

Toate proiectele desemnate pentru finanțare în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” vor demara până la finele anului curent. Iar în 2016, vor mai fi selectate 21 de inițiative ale comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului. Valoarea financiară a unui proiect variază între 94 și 190 de mii de euro.

„Suntem încântaţi să vedem cum reprezentanţii comunităţilor locale, partenerii de implementare și beneficiarii își direcţionează eforturile spre identificarea propunerilor care vizează sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Suntem convinși că viața lor se va schimba”, a adăugat reprezentanta PNUD Moldova, Narine Sahakyan.

DECLARAȚIE

Pirkka Tapiola, ambasador UE la Chișinău:

Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a susține platformele de cooperare comună ale reprezentanților autorităților locale și societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului. Anterior au fost implementate alte 50 de proiecte de infrastructură socială, care au avut menirea să schimbe calitatea vieții oamenilor din aceste comunități.

Lista proiectelor finanțate de UE în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

PROIECTUL

LOCALITATEA

Renovarea Școlii nr. 2

Chițcani, Transnistria

Izolarea termică a edificiului Liceului Teoretic „Grigore Grigoriu”

Cârnățeni, Căușeni

Renovarea Complexului de Cultură și Sport

Corjova, Criuleni

Renovarea Centrului de Sănătate

Dnestrovsk, Transnistria

Renovarea Centrului de Cultură

Doroțcaia, Dubăsari

Renovarea Centrului de Cultură

Dubăsari

Renovarea Oficiului Medicilor de Familie

Gura Bâcului, Anenii Noi

Construcția Oficiului Medicilor de Familie

Hagimus, Căușeni

Renovarea Centrului de Cultură

Molovata, Dubăsari

Reparația școlii din Hlinaia, Transnistria

Nezavertailovca, Transnistria

Reconstrucția Centrului de Cultură

Rașcov, Transnistria

Renovarea Secției boli contagioase a spitalului raional

Rezina

Construcția terenului de sport și a terenului de joacă ale Liceului Teoretic „Evrica”

Râbnița

Renovarea Complexului de Sport

Șerpeni, Anenii Noi

Modernizarea Centrului Cultural Regional

Slobozia-Dușca, Criuleni

Reconstrucția sistemului de canalizare

Speia, Anenii Noi

Renovarea Centrului de reabilitare a victimelor

violenței în familie și a traficului de ființe umane

Tiraspol

Îmbunătățirea serviciilor educaționale, socioculturale și de sport ale Complexului cultural-sportiv

Varnița, Anenii Noi

Reparația școlii

Hlinaia, Transnistria

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md