21:02:53 20.01.2025
Stiri

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Statele membre au aprobat Instrumentul de combatere a coerciției prin care UE va deveni o putere comercială mai puternică și mai suverană

Actualitate 23.10.2023 14:29 Vizualizări736 Autor: Ziarul National
UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Statele membre au aprobat Instrumentul de combatere a coerciției prin care UE va deveni o putere comercială mai puternică și mai suverană EU

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni un regulament pentru a ajuta Uniunii Europene și statele sale membre să se protejeze împotriva coerciției economice exercitate de țări terțe.

Noua legislație, cunoscută sub numele de Instrumentul de combatere a coerciției (IAC), este menită să servească drept factor de descurajare pentru țările terțe care vizează UE sau statele sale membre, informează un comunicat remis portalului CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană a propus această legislație la 8 decembrie 2021, la cererea Consiliului și a Parlamentului European, iar la data de 3 octombrie anul acesta, Parlamentul European a dat undă verde regulamentului.

Scopul este de a utiliza această legislație pentru a detensiona și a determina încetarea măsurilor coercitive în domeniul comerțului și al investițiilor prin dialog.

Atunci când acest lucru nu este posibil, și ca ultimă soluție, UE va putea adopta contramăsuri, cum ar fi impunerea de restricții comerciale, de exemplu, sub forma unor taxe vamale mai mari, a unor licențe de import sau de export, a unor restricții privind comerțul cu servicii sau accesul la investițiile străine directe sau la achizițiile publice.

„Noua legislație va face din UE o putere comercială mai puternică și mai suverană, mai bine echipată pentru a descuraja și, atunci când este necesar, pentru a contracara măsurile comerciale coercitive ale țărilor terțe împotriva UE și a statelor sale membre”, a declarat Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol interimar al Industriei, Comerțului și Turismului.

Definiția coerciției economice

Coerciția economică este definită ca o situație în care o țară terță încearcă să exercite presiuni asupra UE sau a unui stat membru pentru a face o anumită alegere prin aplicarea sau amenințarea cu aplicarea de măsuri care afectează comerțul sau investițiile împotriva UE sau a unui stat membru.

Cum poate fi activat mecanismul?

Consiliul va avea o implicare semnificativă în procesul decizional, determinând existența coerciției economice.

Comisiei Europene i se vor conferi competențe de punere în aplicare în deciziile privind măsurile de răspuns ale UE, asigurând în același timp o implicare sporită a statelor membre în aceste decizii.

Instrumentul poate fi declanșat de o gamă largă de practici economice coercitive, în cazul în care o țară terță aplică sau amenință să aplice o măsură care afectează comerțul sau investițiile pentru a împiedica sau a obține încetarea, modificarea sau adoptarea unui anumit act de către Uniune sau de către un stat membru. Contribuțiile părților interesate vor fi luate în considerare atunci când se va analiza activarea instrumentului, iar întreprinderile sunt încurajate să prezinte informații relevante.

AIC și orice acțiune care poate fi întreprinsă în temeiul instrumentului sunt în concordanță cu obligațiile internaționale ale UE și sunt pe deplin întemeiate pe dreptul internațional.

Se preconizează că semnarea regulamentului va avea loc la 22 noiembrie 2023 și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md