UE alocă R. Moldova un grant de 15,4 milioane de euro pentru co-finanțarea liniei electrice aeriene 400 kV Bălți - Suceava: „Proiect extrem de important pentru integrarea R. Moldova pe piața energetică europeană”
Uniunea Europeană va aloca R. Moldova un grant de 15,4 milioane de euro pentru co-finanțarea, prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a liniei electrice aeriene 400 kV Bălți-Suceava, a doua fază a proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre statul nostru și România.
Acordul de grant a fost semnat, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean, șefa oficiului BERD în Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, și directorul general interimar al „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu.
„Acest grant pe care l-am semnat astăzi, de 15,4 milioane de euro, a fost acordat de Uniunea Europeană. Acest proiect este extrem de important pentru Republica Moldova, deoarece contribuie la integrarea statuluii pe piața energetică europeană și asigură un sistem de alimentare cu energie electrică intern fiabil și sigur. De asemenea, ajută la diversificarea independenței energetice, o problemă esențială asupra căreia țara dumneavoastră lucrează de mulți ani. Suntem încântați să sprijinim acest proiect și să vedem finalizarea sa cu succes”, a declarat la ceremonie Catarina Bjorlin Hansen.
CITIȚI și UE anunță un nou pachet de susținere pentru R. Moldova: 250 de milioane de euro pentru malul drept și 60 de milioane pentru malul stâng, cu scopul de a elibera statul nostru de șantajul Rusiei. „Vom sprijini R. Moldova atâta timp cât va avea nevoie”
Suportul acordat de BERD reprezintă o cofinanțare de 20% a proiectului liniei electrice aeriene 400 kV Bălți - Suceava. De asemenea, mijloacele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea rețelei electrice de transport naționale, prin înlocuirea echipamentului învechit.
Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat importanța accesului la piețele europene de energie, menționând că sprijinul din partea Uniunii Europene ajută Republica Moldova să evite șantajul energetic din partea Federației Ruse și să-și consolideze securitatea energetică.
„Astăzi avem lumină și căldură, datorită partenerilor noștri și faptului că, de 4 ani, Guvernul face pași activi, strategici care ne-au dezlegat de șantaj și dependență. Acest acord adițional presupune mijloace financiare gratuite pentru a construi linii de interconectare cu România și pentru a asigura livrările de energie electrică, independent, de pe piața europeană și corespunzător, să ne asigurăm că nu mai putem fi șantajați”, a spus premierul Dorin Recean.
Valoarea totală a proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, aflat la cea de-a doua fază, este de 77 de milioane de euro. BERD și Banca Europeană de Investiții au contribuit, anterior, cu 30,8 milioane de euro fiecare pentru realizarea acestuia până în luna decembrie 2027.
Menționăm că, în prezent, sunt în desfășurare lucrările pentru construcția a trei linii de înaltă tensiune care să lege R. Moldova de România: Isaccea - Vulcănești - Chișinău, Suceava - Bălți și Gutinaș - Strășeni.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania