UE alocă 20 de milioane de euro pentru consolidarea apărării în Republica Moldova

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin militar în valoare de 20 de milioane de euro. Eurodeputatul Siegfried Mureşan a anunțat că acest pachet de asistență va fi aprobat de ambasadorii UE, după ce autoritățile de la Chișinău vor decide ce echipamente doresc să achiziționeze. Reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că nu vor oferi detalii suplimentare până nu se va lua o decizie finală. UE dorește să sprijine Republica Moldova pentru a asigura protecția mai eficientă a cetățenilor.
SIEGFRIED MUREŞAN, președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova: „Dacă autoritățile Republicii Moldova ne cer sprijinul, noi suntem dispuși să-l oferim, dar exact aşa cum îşi doreşte Republica Moldova. Noi nu impunem nimic, nici măcar nu recomandăm. Deci Republica Moldova va decide care este necesarul de echipamente şi atunci, în funcţie de proiectele necesare, în funcţie de tipul de achiziţie care este necesar, se va decide exact cum se va mobiliza acest sprijin. Consiliul statelor membre al UE poate să avizeze un astfel de sprijin, ambasadorii se întâlnesc în fiecare săptămână şi pot decide aceste lucruri în orice moment.”
Acest ajutor face parte dintr-un pachet financiar de 60 de milioane de euro, anunțat la începutul lunii martie, la Chișinău, de președintele Consiliului European, Antonio Costa.
ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării: „Cu 20 de milioane de euro nu putem consolida capacitatea de apărare antiaeriană a RM pentru că e nevoie de rachete moderne, de complexe moderne. De exemplu, un Patriot costă vreo 10 miliarde. Dar cu 20 de milioane noi putem consolida domeniul de apărare cu ajutorul dronelor. Dronele sunt şi ofensive, şi defensive, şi pentru recunoaştere, inclusiv pentru evacuarea răniţilor de pe câmpul de luptă. Lupta radioelectronică împotriva dronelor, pentru că noi ne-am plând întotdeauna că au căzut dronele ruseşti pe teritoriul nostru.”
Consolidarea apărării nu este doar prioritatea Republicii Moldova, ci a întregului continent, iar acest fapt se va reflecta şi în bugetul de după 2027 al Uniunii Europene.
SIEGFRIED MUREŞAN, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova: „E clar că vom avea mai multe resurse, mai multe fonduri în domeniul apărării. Vom şti după luna iulie cât exact. Şi e clar că avem nevoie de mai multă flexibilitate. Iar de vreme ce fondurile europene merg în mare parte în construcţia de şcoli, spitale, drumuri, autostrăzi, infrastructura energetică, sprijin pentru fermieri, toate acestea lucruri continue să fie importante. Deci dacă vrem să alocăm mai mulți bani pentru apărare, e clar că bugetul în ansamblu va trebui să fie un pic mai mare după 2027.”
În aceste zile, miniștrii de finanțe din țările UE discută la Varșovia despre fondul de apărare comun pentru achiziționarea echipamentelor militare. În plus, fiecare țară membră a UE va plăti un comision pentru utilizarea acestuia.
Fondul face parte dintr-un efort european de a pregăti blocul comunitar pentru un potențial atac al Rusiei. Guvernele UE înțeleg că nu se mai pot baza pe deplin pe SUA pentru securitatea lor. În bugetul actual al UE, 1% din fonduri sunt prevăzute pentru apărare.








































































