21:24:54 12.04.2025
Stiri

UE acordă mai multă flexibilitate statelor membre privind stocarea gazelor pentru a evita creșterea prețurilor înainte de iarnă

Actualitate 12.04.2025 06:19 Vizualizări513
UE acordă mai multă flexibilitate statelor membre privind stocarea gazelor pentru a evita creșterea prețurilor înainte de iarnă

Ţările Uniunii Europene au aprobat un plan pentru relaxarea regulilor privind umplerea depozitelor de gaze înainte de sezonul rece, pe fondul îngrijorărilor că actualul regim obligatoriu impus de UE contribuie la creşterea preţurilor la gaze.

Regulile au fost iniţial introduse în 2022, după ce Rusia a redus drastic livrările de gaze, ducând la o creştere semnificativă a preţurilor pe pieţele europene. Aceste norme impuneau statelor membre să îşi umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de iarnă.

Vineri, ambasadorii statelor membre au aprobat modificările propuse, a anunţat Consiliul Uniunii Europene. Conform noii formule, ţările vor putea devia cu până la 10 puncte procentuale de la pragul de 90%, daca condiţiile de piaţă sunt nefavorabile. Termenul fix a fost, de asemenea, flexibilizat, permiţând atingerea ţintei oricând între 1 octombrie şi 1 decembrie.

Cu toate reglementările mai flexibile, obiectivele generale rămân neschimbate. Ţintele de umplere ale depozitelor rămân la 90% din capacitate, dar cu termene mai permisive. În plus, statele pot devia suplimentar cu încă 5 puncte procentuale în cazuri precum dificultăţile tehnice care prelungesc procesul de umplere peste 115 zile. Obiectivele intermediare de umplere, care erau stabilite lunar, devin acum voluntare.

Negocierile finale cu Parlamentul European sunt programate să înceapă în luna mai. Dacă modificările sunt aprobate până la toamnă, ele vor putea fi aplicate ţintei de umplere pentru 2025. Noile reguli se aplică sezonului de iarnă din 2026 şi 2027.

Germania, Franţa şi Țările de Jos au atras atenția că actualele reguli indică clar perioadele în care Europa trebuie să cumpere gaze, contribuind artificial la creşterea preţurilor. Grupul industrial Eurogas a cerut finalizarea modificărilor până în iulie, subliniind că incertitudinea legislativă complică planificarea deciziilor operatorilor de pe piaţa de gaze.

Preţurile de referinţă la gaze în UE au înregistrat o scădere semnificativă din februarie, atingând recent un minim al ultimelor nouă luni, influenţate atât de tensiunile comerciale provocate de războiul tarifar, cât şi de iniţiativele europene de relaxare a obligaţiilor de stocare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte