FOTO // UE a trimis la Chișinău 16 ambulanțe militare, drone și echipamente necesare procesului de distrugere a explozibililor: Urmează suport pentru apărare antiaeriană și cibernetică. „Reziliența R. Moldova este și reziliența UE”
Ministerul Apărării al R. Moldova a recepționat astăzi un nou lot de echipamente militare oferite de Uniunea Europeană (UE) prin intermediul „Instrumentului European pentru Pace”.
Cele 16 ambulanțe, echipamentele medicale și dispozitivele pentru consolidarea capacităților de distrugere a explozibililor au fost prezentate în cadrul unui eveniment cu participarea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, a șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și a delegației Comitetului Programului Uniunii Europene „Instrumentul European pentru Pace”.
„În decembrie 2021, statele membre ale UE au adoptat prima măsură de asistență pentru forțele armate ale R. Moldova în valoare de șapte milioane de euro. Iar în luna mai, anul trecut, în prezența Înaltului Reprezentant al UE, R. Moldova a recepționat primul lot de echipamente. Astăzi marcăm sosirea sprijinului medical. Echipamentele care au sosit și sunt expuse aici sunt 16 ambulanțe, facilități pentru tratament medical și echipamente medicale asociate. Livrările au inclus, de asemenea, dispozitive pentru consolidarea capacităților de distrugere a explozibililor. Acesta este doar începutul”, a anunțat Ambasadorul Jānis Mažeiks.
Potrivit șefului Delegației UE la Chișinău, UE a aprobat până în prezent măsuri de sprijin pentru forțele armate ale R. Moldova în sumă de 137 de milioane de euro, iar mai multe echipamente urmează să sosească la Chișinău în viitorul apropiat.
Loturile viitoare vor include suport pentru logistică și mobilitate, comandă și controlul forțelor armate ale R. Moldova, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot, comunicații tactice, supraveghere aeriană, apărare antiaeriană și capacități de apărare electronică.
„Reziliența R. Moldova este și reziliența noastră”, a punctat diplomatul european.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a mulțumit statelor membre ale UE care ajută R. Moldova în efortul de a menține pacea, a fortifica reziliența națională și moderniza Armata Națională.
„În contextul actual fragil de securitate regională, R. Moldova are nevoie mai mult ca oricând de ajutor pentru a-și spori reziliența națională față de amenințările hibride, precum și a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor săi”, a spus ministrul.
Potrivit ministrului, nicio țară membră a UE nu a fost atacată militar și nu a avut războaie pe teritoriul său, de aceea Chișinăul vede Bruxellesul ca „un partener puternic și credibil”.
„Nu există nicio țară neutră din Europa care nu-și respectă armata și care nu investește în ea. Toate aceste proiecte care vor fi implementate în următorii ani și vizează fortificarea capacităților logistice, de transport, comunicații, informatică, de supraveghere și apărare a spațiului aerian denotă că republica noastră vede UE ca un partener puternic și credibil, care ne susține în obiectivul nostru de a menține pacea și stabilitatea în republică și în regiune”, a mai arătat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Oficialul a adăugat că, în luna aprilie curent, UE a aprobat încă o asistență 41 de milioane de euro pentru R. Moldova, care va permite achiziționarea echipamentelor nonletale din domenii precum geniu, logistic, comunicații, apărare cibernetică, apărare antiaeriană și transport militar.
Pedepse DURE pentru corupția electorală: Amenzi de la 67 500 la 550 000 de lei și închisoare de până la șapte ani și pedepse pentru agitația electorală efectuată de preoți
Aproape 170 000 de cetățeni ai R. Moldova așteaptă să-și redobândească cetățenia ROMÂNĂ: „Asta înseamnă că, în curând, vom avea aproape 1,5 MILIOANE de cetățeni ai R. Moldova și României deopotrivă”
Un alt om alt lui Șor riscă să ajungă la PUȘCĂRIE din cauza fugarului. Un lider local din Cimișlia a acceptat, iar ulterior a împărțit circa 3 000 000 de lei proveniți de la „un grup criminal organizat”