UE a decis să înființeze universități europene, unde studenții învață în mai multe țări
Uniunea Europeană va lansa din 2019 proiecte-pilot pentru crearea de universități europene, rețele de instituții de învățământ superior care să permită obținerea unei diplome combinând studii în mai multe țări din blocul comunitar, au anunțat marți Comisia Europeană și președinția bulgară a Consiliului UE.
La capătul unei reuniuni la Bruxelles a celor 28 de miniștri ai Educației, executivul european a anunțat că vrea „să lanseze proiecte-pilot în 2019 și în 2020 în cadrul Programului Erasmus +”, relatează AFP.
Punerea deplină în aplicare a inițiativei ar urma să aibă loc în 2021, după experiența proiectelor-pilot și odată cu viitorul cadru bugetar multianual al UE.
Aceste universități europene, care ar regrupa instituții deja existente, „ar permite întărirea cooperării transfrontaliere prin strategii instituționale pe termen lung”, a subliniat Comisia Europeană.
„Ele ar încuraja inovația și excelență, ar spori mobilitatea studenților și profesorilor și ar facilita învățarea de limbi străine. Competitivitatea învățământului superior european ar urma de asemenea să fie întărită”, a adăugat Bruxelles-ul.
În toamna va fi lansată o licitație pentru a începe definirea caietului de sarcini, iar patru proiecte ar putea apărea din toamna lui 2019. Obiectivul este de a avea aproximativ 20 astfel de universități până în 2024.
Crearea unor rețele universitare europene face parte din propunerile președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru relansarea UE, fiind susținută de cele 28 de state membre la summitul social de la Goteborg din noiembrie 2017.
Rețelele s-ar putea crea prin afinități geografice, academice (excelență într-o materie) sau tematice (energie, lupta împotriva încălzirii climatice etc.).
O rețea trebuie să aibă cel puțin trei țări implicate și să regrupeze între trei și șase instituții de învățământ. Aceste rețele ar trebui să faciliteze mobilitatea intra-europeană nu doar a studenților, dar și a profesorilor, cercetătorilor și personalului administrativ.
Sursa: ziare.com
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”