Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917. Până acum, ei sărbătoreau pe 7 ianuarie, după calendarul iulian folosit de ruși
Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată după 1917. Până acum, ei au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendariul iulian pe care-l folosește și Rusia. Schimbarea s-a produs în contextul în care, pe fondul invaziei rusești, ucrainenii încearcă tot mai mult să se delimiteze de vecinii lor de la est.
Din 1917 până în prezent, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian folosit și de ruși. În vară, însă, pe fondul invaziei rusești, președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege prin care țara sa a trecut la calendarul gregorian occidental.
Schimbarea, care are sprijinul bisericii, e încă o manifestare a ucrainenilor de separare de Rusia, după ce armata lui Putin le-a invadat țara.
Deputata ucraineană Kira Rudik a declarat, pentru Sky News, că schimbarea datei de sărbătorire a Crăciunului e „incredibil de importantă”.
„Ne alăturăm familiei noastre europene în toate aspectele, inclusiv prin ziua în care sărbătorim Crăciunul. E extrem de important pentru oameni nu numai în viața lor de zi cu zi, ci și la nivel de cultură, de afaceri. Copiii noștri, nici măcar nu-și vor aminti că la un moment dat a fost diferit, pentru ei va fi ceva normal. Vrem să le transmitem astfel că suntem parte din familia europeană. Sărbătorim ca întreaga lume progresistă democratică!”, a mai afirmat Kira Rudik, citează B1Tv.
Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE
Amintim că, recent, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE.
Președintele ucrainean a reacționat pe platforma X: „Victorie pentru Ucraina, o victorie pentru întreaga Europă. E o victorie care ne motivează, inspiră și întărește”.
Zelenski a ținut apoi să mulțumească tuturor celor implicați și să felicite și Republica Moldova: „Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia